Zombie-apocalypse niet leuk voor mensheid

Vergeet de sprookjes die je te zien krijgt bij The Walking Dead. Bij een echte Zombie-Apocalypse is het onmogelijk om, net zoals Rick en z'n vrienden, jarenlang te overleven tussen wezens die jou letterlijk om op te vreten vinden.

Wetenschappers hebben namelijk uitgerekend dat het virus zich een stuk sneller verspreidt dan de documentaire tv-serie ons voorspiegelt, gesteld dat elke zichzelf respecterende zombie het lukt om een hapje te nemen uit 1 persoon per dag. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat in 90 procent van de bijtincidenten het virus wordt overgedragen. Dit zou betekenen dat bijna hele mensheid in 100 dagen verandert zou zijn in een zombieheid.

Zoals wel vaker het geval is, zijn er altijd nederzettingen die heldhaftig weerstand blijven bieden aan de overweldigers. Na 100 dagen blijven er precies 273 individuen over die het per persoon dagelijks zouden moeten opnemen tegen miljoenen ondoden per persoon.

De 'slagingskans' van de wezens die maar weigeren om normaal dood te gaan zou wel kunnen fluctueren tijdens het proces, zo stellen de heren en dames onderzoekers. Ook is in de berekening niet de mogelijkheid meegenomen dat de overlevenden wellicht in staat zijn om wat zombies definitief naar de gene zijde over te brengen. Hoe dan ook kunnen we veilig spreken over een virus dat een succesvolle concurrent, de pest (a.k.a. De Zwarte dood) ruimschoots de baas is. Die laatste roeide in de 14e eeuw zo ongeveer de helft van alle middeleeuwse Europeanen uit. In Zuid-Frankrijk en Spanje zou zelfs 75 tot 80 procent van de bevolking slachtoffer geweest zijn van de epidemie.

Het rekenmodel houdt onder andere rekening met het vermogen van zombies om geografische hindernissen te beslechten en de snelheid waarmee het virus zich verspreidt in minder dichtbevolkte gebieden als Drenthe en Oost-Groningen. De wetenschappers geven elke zombie zo'n 20 dagen de tijd om als fatsoenlijke drager te functioneren; na die tijd gaat zelfs het niet-dode wezen kapot door een chronisch gebrek aan water en voedsel.

Mocht zoiets echt gebeuren; het Amerikaanse leger is erop voorbereid en houdt rekening met verschillende typen zombies, zodat ze het dodenleger doelmatig te lijf kunnen gaan.