Mein Kampf populair in Duitsland

Je zou bijna denken: 'ze leren het ook nooit'. Er ist wieder da. Meer dan 90 jaar na de eerste uitgave is het onleesbare prutswerkje van Dolf uit Braunau am Inn opnieuw uitgegeven. In Duitsland smullen ze er van: ook de remake is een onverwachts succes.

Hitler zette meer dan 70 jaar geleden heel Europa op stelten. Iets daarvoor liet hij al heel literatuurminnend Duitsland zich een hoedje schrikken. Tussen 1924 en 1925 had dit ongure heerschap genoeg tijd om iets beters dan dit te schrijven, toen hij in de gevangenis zat na een mislukte staatsgreep. Maar helaas. Net als in veel andere landen is het gewrocht een tijdje verboden leesvoer geweest, maar sinds januari van het vorig jaar valt het onder het publieke domein. Iedereen mag het dus neerladen op zijn Ebook, zonder instanties zoals BREIN op je nek te krijgen.

In zo'n geval kan je erop wachten dat iemand zo stoer is om het boek opnieuw uit te brengen. Zo'n iemand is historicus Christian Hartmann. Hij ziet het als een pedagogisch project. In de optiek van Hartmann is het leespubliek namelijk volslagen debiel en/of niet in staat om het werk van de omstreden Oostenrijker in Historisch perspectief te kunnen zien. Een fout die veel religieuzen ook maken bij hun favoriete leeswerk.

Hartmann plaatse kritische kanttekeningen in het boek om zodoende een wellicht iets beter te begrijpen alternatief van het origineel op de markt te brengen. Het succes verraste vriend en vijand. In de eerste instantie werden er 4000 exemplaren uitgebracht, maar die gingen over de toonbank als broodjes. Er moesten extra boeken bijgedrukt worden. Inmiddels zit men in de zes uitgave.

Wanneer het ijzer heet is, moet je het smeden; Mein Kampf gaat op dezelfde wijze binnenkort ook in het Frans uitkomen. Men is tevens van plan een Nederlandse editie uit te brengen.

Een verontrustend onderzoek van vorige maand leert dat Italiaanse kinderen ook verzot zijn op het boek. Bij een studie in de trant van 'mijn meest geliefde boek' werden de hersenspinsels van Hitler opvallend vaak genoemd. Ook in de Arabische wereld is het werk al een tijdje in heel wat boekenkasten te vinden, wellicht op een ereplek naast de Koran.