Zweedse Nilsson houdt spanning in Tour de Ski

De Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen, is bij de dames na drie etappes verrassend spannend. Niet een van de grote Noorse favorieten, maar de Zweedse Stina Nilsson gaat aan de leiding. Ze won eerder al de openingsetappe in Val Müstair, dinsdag was het raak bij de derde etappe in Oberstdorf.

In het Duitse Oberstdorf stond een skiatlon over tien kilometer op het programma. De skiatlon houdt in dat men begint met de halve afstand in klassieke stijl, waarna de ski's gewisseld worden en men overgaat op de vrije stijl tot de finish. De verwachting was min of meer dat de Noorse topfavoriete Heidi Weng, eventueel samen met landgenote Ingvild Flugstad Østberg, toch vrij snel een gat zou trekken met de rest, maar niks was minder waar.

Het veld bleef zeer lang bij elkaar, iets wat bij de vrouwen maar zelden gezien wordt. Østberg verrichte veel werk op kop, maar in de slotkilometer moest ze het tempo volledig laten gaan. De op papier grootste uitdaagster van Weng kwam als dertiende binnen op bijna twintig seconden van de winnares. Dat werd verrassend genoeg niet Weng, maar Nilsson. In een spannende sprint rekende ze nipt af met de Amerikaanse vrijestijlspecialiste Jessica Diggins: 0,2 seconden. Weng werd wel derde op anderhalve seconde van Nilsson.

In het algemeen klassement neemt Nilsson de 'leiderstrui' weer over van Østberg, die op twaalf seconden derde staat. Weng heeft nog altijd de tweede plek in handen op vier seconden van Nilsson. Eerlijkheid gebiedt overigens te zeggen dat Weng nog wel veruit de grootste favoriete is, gezien de resterende vier etappes. Zondag wordt de Tour de Ski beslist met de loodzware slotklim op Alpe Cermis.