Schansspringer Prevc (17) is 'Verstappen van de lucht'

De Sloveense schansspringer Domen Prevc bestormt de wereldtop dit seizoen met zijn prachtige aanvallende sprongstijl. De pas 17-jarige Prevc staat aan de leiding in de World Cup en won al vier wedstrijden. In de Vierschansentournee begon hij met een 26e plek in Oberstdorf teleurstellend, maar in Garmisch-Partenkirchen ging het met plek vijf weer beter.

Prevc is met recht een wonderkind, zoals we die in het schansspringen al een aantal keer gezien hebben. Denk aan de Finse grootheid Toni Nieminen, die in 1991 op 16-jarige leeftijd zijn eerste zege boekte. Ook de Finse legende Janne Ahonen (1993) en de Oostenrijker Thomas Morgenstern (2003) kregen dat voor elkaar. De Canadees Steve Collins was in 1980 zelfs nog maar 15 jaar toen hij zijn eerste zege pakte. 

Wat dit soort supertalenten gemeen hebben? Een bijzondere en vaak bijzonder dappere sprongstijl. "Domen Prevc doet aan schansspringen zoals Max Verstappen in de Formule 1 rijdt, door risico te nemen en zijn 'kop' uit te schakelen", aldus Werner Schuster, de bondscoach van de Duitse schansspringers. "Zo kun je alleen springen als je nog niet met 250 kilometer per uur tegen de muur gereden bent, om er nog even een Formule 1-analogie bij te halen. Domen heeft vermoedelijk nog geen zware negatieve ervaringen in de sport. Hij springt alsof hij geen grenzen kent", spreekt Schuster, die zich al vaker vol lof heeft uitgelaten over de jonge Prevc.

Enkele jaren geleden kende Duitsland met Andreas Wellinger een vergelijkbaar talent. Ook hij sprong alsof hij geen gevaar kende en viel bij elke sprong maximaal aan. "Maar hij reed op een gegeven moment wel tegen de muur", aldus Schuster. Hij doelt op Kuusamo 2014, de wedstrijd waarin Wellinger hard onderuit ging en zijn sleutelbeen brak. Sindsdien denkt hij meer na over de risico's en is hij voorzichtiger, wat ook voor mindere prestaties zorgt. 

Wat de jonge Prevc zo goed maakt? "Hij houdt zijn ski's vlak en heel dicht bij zijn lichaam, waardoor er als het ware een zeer efficiënt 'vluchtsysteem' ontstaat." Het voordeel is dat Prevc zeer flexibel is en dit goed aan kan, het nadeel is dat het een erg riskante sprongstijl is. "Wij zijn bang, omdat hij niet bang is", brengt Walter Hofer - de grote schansspringbaas van skifederatie FIS - het onder woorden. En Prevc zelf? "Mijn hoofd is vrij, ik voel niet dat men bijzondere dingen van mij verwacht. Natuurlijk wil ik winnen, als dat lukt is het prima, als het niet lukt ga ik ook gewoon verder", aldus de vaak zwijgzame tiener.

Dinsdag gaat de Vierschansentournee weer verder. In het Oostenrijkse Innsbruck wordt in het prachtige Bergiselstadion de kwalificatie afgewerkt, met op woensdag de derde wedstrijd uit de Tournee.