Mannelijke synchroonzwemmers: make-up verboden, snorren mogen wel

Met het ingaan van het nieuwe jaar zijn vanaf nu ook de nieuwe regels van wereldzwembond FINA geldig. Een aantal zaken vallen daarbij op, met name wat betreft regels rondom de mannelijke synchroonzwemmers. In 2015 mochten mannen voor het eerst meedoen aan het WK, waar twee onderdelen voor gemengde duetten op het programma stonden.

Voor alle mannen die als synchroonzwemmer met mooie make-up op hun gezicht ooit voor olympisch goud hopen te gaan hebben we slecht nieuws. In de nieuwe FINA-regels staat te lezen dat make-up voor de mannelijke synchroonzwemmers niet is toegestaan. Voor Barry en Ben hebben we daarentegen wél goed nieuws: snorren zijn wel toegestaan, net als haargel. De zwemkleding van de heren mag niet boven de navel uitkomen en niet tot onder de bovenste dij. 

De mannelijke synchroonzwemmers mogen wél snorren hebben, gelukkig maar (Bron: YouTube)

Voor openwaterzwemmers zijn er ook een aantal aanpassingen. Als de watertemperatuur onder de 18 graden Celsius komt wordt het vanaf nu verplicht om een wetsuit te dragen, uit veiligheidsoverwegingen. In teamwedstrijden moeten alle leden van een team dezelfde kleur muts dragen om het makkelijker te maken de zwemmers te herkennen.