Bob de Vries pakt nationale titel na knotsgekke marathon

Bob de Vries heeft in Thialf beslag gelegd op de nationale titel marathonschaatsen. De 32-jarige schaatser van de ploeg A-ware was in een sprint-à-deux veel te sterk voor de jonge Remco Schouten. Robert Post won de sprint van de rest en pakte brons. 

Vrijwel vanuit de start was het een harde wedstrijd en probeerde bijna iedereen een rondje te pakken op de ander. Halverwege de wedstrijd hadden De Vries en Schouten maar liefst drie ronden op het peloton gepakt. Zes andere schaatsers zaten op twee ronden.

Ploeggenoten van De Vries lieten zich af en toe afzakken om vervolgens het tempo weer flink op te voeren als de leider in de wedstrijd eraan kwam. Het leidde tot een loodzware en chaotische afvalrace, waarin heel wat favorieten voortijdig van het ijs stapten, onder wie Gary Hekman en Arjen Stroetinga. 

In de finale was De Vries de grote favoriet en stelde niet vervolgens teleur. In de sprint was de 21-jarige Schouten geen partij voor De Vries. Voor ploegleider Jillert Anema was het de negende titel in de laatste tien jaar.