Nieuwjaarsschansspringen: wie, wat en hoe?

Het is Nieuwjaarsdag en voor veel mensen betekent dat een aantal dingen: het verplichte bezoekje aan de (schoon)familie, half kapot op bed liggen voor hen die 's avonds een vent, 's ochtends een vent niet kennen en live bij de NOS naar het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen kijken. Voor hen die lekker lui op de bank liggen kijken, maar eigenlijk wel willen weten wát ze nou precies kijken, een kleine uitleg.

De wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen is de tweede wedstrijd in de Vierschansentournee, het jaarlijkse hoogtepunt van de internationale schansspringkalender. De wedstrijden tellen alle vier mee voor de World Cup, maar de eindzege in de tournee is toch waar het voor een groot deel om draait - de Tourneesieger gaat immers voor altijd de boeken in.

Hoe werkt het?
Om 14.00 uur gaat men van start in Garmisch, nadat eerder al een oefenronde gesprongen is. In de eerste ronde strijden 25 duo's tegen elkaar - iets wat alleen in de Tournee zo gedaan wordt - waarbij ze op basis van de kwalificatie van zaterdag aan elkaar gekoppeld zijn. De 25 winnaars van de duels plaatsen zich voor de finaleronde, net als de vijf beste verliezers. In de finale springt iedereen nog een keer en worden de punten opgeteld bij de punten uit de eerste ronde: het totaal aantal punten bepaalt de winnaar. 

Op wie moet je letten?
Het belooft weer een mooie wedstrijd te worden. Aanvankelijk was de pas 17-jarige Domen Prevc de grote favoriet voor de Tournee. Hij domineert het seizoen, maar was bij wedstrijd één in Oberstdorf met een 26e plek bijzonder matig. De Oostenrijker Stefan Kraft pakte er de zege. De tourneewinnaar van 2015 versloeg de Pool Kamil Stoch, dubbel olympisch kampioen en na een mindere periode eindelijk weer in vorm. Kraft's landgenoot Michael Hayböck werd derde in Oberstdorf en is tevens bezig aan een goed seizoen. Dat geldt ook voor de Noor Daniel André Tande, die echter minder stabiel presteert. Een fantastische tweede sprong bracht hem in Oberstdorf nog plek vier. 

Een aantal namen zijn interessant om op te letten. Naast Domen Prevc doet bijvoorbeeld ook zijn oudere broer Peter mee. Pero won vorig jaar met gigantische overmacht de World Cup en schreef ook de Tournee op zijn naam. Dit jaar is hij echter een stuk minder in vorm, hoewel in zaterdag in de kwalificatie langzaam weer beter leek te worden. Dan is er ook nog de middelste broer: Cene, een minder gevestigde naam, maar hij maakt zijn selectie voor de Tournee voorlopig waar. In Oberstdorf versloeg hij zijn beide broers en werd hij achtste, in Garmisch kwalificeerde hij zich als veertiende. 

Uw redacteur zal zoals altijd met spanning uitkijken naar de prestatie van de Japanse legende Noriaki Kasai. De 44-jarige grootheid kent geen al te best seizoen en haalde in Oberstdorf de finale niet, maar Nori mag nooit afgeschreven worden. De hoop van de Duitse thuisfans is volledig gevestigd op Markus Eisenbichler. De 25-jarige kent plotseling het seizoen van zijn leven, ontwikkelt zich tot een heuse wereldtopper en won zaterdag de kwalificatie. Oud World Cup-winnaar Severin Freund bakt er een stuk minder van deze winter, net als Richard Freitag, en dus zal Eisenbichler het voor de Duitsers moeten doen. 

Om 14.00 gaat de eerste ronde van start, live te zien op NPO1, Eurosport en het Duitse ARD of ZDF. Uiteraad kun je ook in dit topic op het FOK!forum meepraten!