Noren kansloos in eerste etappe Tour de Ski

De eerste etappe van de Tour de Ski, de grootste meerdaagse langlaufwedstrijd, heeft geen enkele Noorse zege opgeleverd. De eerste etappe werd gehouden in het Zwitserse Val Müstair, waar een sprint in vrije stijl op het programma stond. Daarmee was het ook wel gelijk de grootste kans voor niet-Noren om een zege te pakken.

Bij de vrouwen viel gelijk een flinke verrassing te noteren. De Noorse Ingvild Flugstad Østberg wordt gezien als enige serieuze uitdaagster van favoriete Heidi Weng en zal vooral op de sprint en andere korte etappes het verschil moeten maken. Østberg werd echter al in de halve finales uitgeschakeld, terwijl Weng zich wél voor de finale plaatste. Daarin streed ze al snel voor de derde plek, want landgenote Maiken Caspersen Falla en de Zweedse Stina Nilsson gingen er vandoor. Nilsson is dit seizoen bezig aan een definitieve doorbraak en dat liet ze blijken: Falla was kansloos en moest genoegen nemen met plek twee, voor Weng.

Ook bij de mannen slaagde de Noorse favoriet erin de finale te halen: Martin Johnsrud Sundby eindigde daarin als vierde. Op de Rus Sergey Ustiugov stond de hele dag geen maat. Hij was in de kwalificaties ruim de beste en ook in de kwart- en halve finale domineerde hij. Daar kwam in de finale geen verandering in en dus kon de Rus een mooie zege bijschrijven. Federico Pellegrino uit Italië pakte de tweede plek, voor de Noor Finn Haagen Krogh.