"Maak Formule 1-auto's veiliger en laat ze 450 km/h rijden"

Voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz heeft een apart voorstel gedaan. De Oostenrijker, voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association, stelt dat men de auto's veiliger moet maken. Zo kunnen de snelheden dan opgevoerd worden tot wel 450 kilometer per uur.

Wurz zou graag een enorme toename in downforce en topsnelheid zien, maar zegt er wel bij dat dat alleen mogelijk is als de kans op blessures flink kleiner wordt. "Als ik een visionair voor de Formule 1 was, zou ik de auto's veel sneller, maar ook veel veiliger maken", spreekt Wurz. "Maar dan bedoel ik ook echt veel sneller. We kunnen auto's maken die de 450 kilometer per uur halen en veel meer downforce hebben. Als de auto's dan ook nog eens veiliger zijn, kunnen we op de meest extreme circuits rijden, waaronder circuits midden in steden."

Wurz was een groot voorstander van de introductie van de controversiële 'halo' in 2017, maar dat werd uitgesteld naar 2018. Als de Formule 1 veiliger wordt gemaakt, zou men een aantal regels en opties weg kunnen gooien die de boel minder interessant maken voor fans. "We zouden dan geen enorme uitrijstroken nodig hebben en dus zit je dan ook niet met dat gedoe rond het afsnijden van de baan, waar niemand meer iets van snapt. Het belangrijkste is dat de fans thuis moeten denken 'dat zou ik nooit kunnen doen, dat kunnen alleen de meest dappere en kundige coureurs'", aldus Wurz.

"De rest zou me dan niet meer kunnen schelen, want de fan in mij zou dan tevreden zijn. We zijn nu zo ver weg van spanning en sensatie. Als de veiligheid niet beter wordt, moet de racedirecteur met saaie regels blijven komen, omdat hij niet de gevangenis in wil als er iets fout gaat. Mijn mening is dan ook simpel: maak de auto's veiliger en ga helemaal los met de rest. Dat kan dan, want de risico's voor mensenlevens worden dan kleiner. Het blijft altijd gevaarlijk met deze snelheden, maar daar werken we dan ook nog aan", zegt de Oostenrijker. 

Wurz laat verder nergens weten hoe een Formule 1-auto dusdanig veilig gemaakt moet worden dat racen met 450 kilometer per uur minder risico's met zich meebrengt.