Piepjonge Prevc zakt door ijs in Vierschansentournee, Oostenrijkse zege

De eerste wedstrijd van de Vierschansentournee, hét hoogtepunt van de schansspringkalender, is gewonnen door de Oostenrijker Stefan Kraft. De Tourneesieger van 2015 won de wedstrijd in Oberstdorf, waar de grote maar piepjonge favoriet Domen Prevc faalde.

De pas 17-jarige Prevc domineert de World Cup dit seizoen, maar in de eerste ronde ging het in Oberstdorf al fout: hij kwam niet verder dan de 27e plek en haalde maar net de finaleronde, waarin hij maar één plek kon winnen. Zijn oudere broer, titelverdediger Peter Prevc, deed het met een tiende plek beter. Toch was hij daarmee alsnog niet de beste van het gezin. De middelste broer, de 20-jarige Cene Prevc, liet een van zijn beste resultaten ooit zien en schopte het tot plek acht.

Voorin ging de strijd om de zege vooral tussen de voornaamste uitdagers van Domen Prevc. Het was Kraft die daarbij aan het langste eind trok, vooral doordat hij in de eerste ronde al een mooie voorsprong pakte. Dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch kon dat niet goedmaken, maar de Pool pakte wel een mooie tweede plek. De derde plek ging eveneens naar Oostenrijk, dankzij Michael Hayböck. Hij troefde Daniel André Tande uit Noorwegen en landgenoot Manuel Fettner nipt af. 

De tournee gaat zaterdag verder met de kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar zondag op Nieuwjaarsdag de tweede wedstrijd gesprongen wordt.