Haagse crisis: VP en VP hebben ruzie

Neen, niet de beide vicepremiers. Kon ook niet, we hebben er immers maar één. Het zijn in dit geval twee andere belangrijke spelers in het Haagse politieke veld die een groot probleem hebben: de Vrijzinnige Partij en de Vrouwenpartij claimen beide het recht op de afkorting 'VP' op uw stembriefje. En dat kan natuurlijk niet.

De Vrijzinnige Partij (VP) kennen we allemaal, want dat is de partij die is opgericht door ex-50Plus Kamerlid Norbert Klein. Als je voorstander bent van een basisinkomen en tegenstander van wifi in de trein, dan moet je bij de VP zijn. Misschien nog wel iets bekender is de Vrouwenpartij (VP), die trouwens óók voorstander zijn van een basisinkomen. Als je verder als vrouw gelijke toegang voor iedereen voor alles wil en bovendien een verplichte cursus mindfulness voor plegers van huiselijk geweld, dan stem je VP.

Om aan deze verwarring voor een grote groep kiezers een einde te maken, gaan de beide VP's op 5 januari naar de Raad van State. Daar mogen ze beargumenteren wie de echte VP is. Voor 30 januari moet er een uitspraak liggen, aangezien de Kiesraad op die datum bepaalt welke partijen er onder welke naam op de lijsten komen. Norbert Klein van de VP is overigens ervaringsdeskundige op dit punt, aangezien hij op dit moment een van de twee 50Plus-fracties in de Kamer vormt.

Als u ook uw eigen VP wil oprichten, dan kan dat niet zomaar: je moet in ieder geval 580 steunbetuigingen uit 20 verschillende kiesdistricten verzamelen, en een borg van ongeveer 11.000 euro overleggen.