Schuurvondst: Gloednieuwe BMW M1

Het is de natte droom van menig autoliefhebber, in een schuur een vrijwel niet-gebruikte klassieke auto vinden. In Italië is in een schuur een  in 1981 geproduceerde BMW M1 gevonden. Hij is in 1982 om onbekende redenen in een schuur gezet en daar heeft hij 34 jaar gestaan tot hij onlangs gevonden werd. De auto was net ingereden en had 7329 kilometer op de teller. Een Duits bedrijf gaat hem nu opknappen en niet ten onrechte, De BMW M1 wisselt op veilingen regelmatig voor meer dan 500.000 euro van eigenaar.

BMW bouwde de M1 tussen 1978 en 1981 en produceerde er 453. Enkele tientallen hiervan waren wedstrijdauto's. Ze wilden ermee gaan racen in de Group 4-klasse, maar door veranderende regelgeving moesten er ineens 400 straatauto's worden geproduceerd. Ze wilden de bouw hiervan uitbesteden aan Lambourghini maar dat ging door een conflict niet door. Uiteindelijk creëerde BMW een eigen raceklasse, het BMW M1 Procar Championship, dat in het voorprogramma va de Formule 1 werd verreden door Formule 1 coureurs. 

De straatversie van de M1 heeft een 270 PK sterke, 3,4 liter zes-in-lijn motor en de auto is ontworpen door de beroemde Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro.