Tiener is topfavoriet Vierschansentournee

Het is veruit de bekendste competitie in het schansspringen: de Vierschansentournee. Donderdag is het weer zover, de 65e editie van de tournee gaat van start in het Duitse Oberstdorf. Als eerste de kwalificatie op donderdag, daarna op vrijdag de eerste wedstrijd. We kijken vooruit op het hoogtepunt van de schansspringkalender.

De favoriet
Eerlijk is eerlijk, er is maar één echte topfavoriet voor de tourneezege. De pas 17-jarige Sloveen Domen Prevc liet vorig seizoen zijn talent al zien, maar is nu bezig aan een ongekende doorbraak. Zijn oudere broer Peter won vorig jaar de World Cup én de Vierschansentournee, maar kent een matig seizoen. Domen neemt het stokje echter moeiteloos over. Na zeven wedstrijden heeft de tiener dit seizoen al vier overwinningen verzameld en hij staat dan ook ruim aan kop in het World Cup-klassement. 

De uitdagers
De druk op de jonge Prevc is immens en het is de vraag hoe hij daar mee om kan gaan. Als hij onder de druk bezwijkt zijn er veel kandidaten om de Gouden Adelaar te veroveren. Daniel André Tande staat tweede in de World Cup en presteert constant sterk. De Oostenrijker Stefan Kraft heeft geen grote uitschieters, maar presteert stabiel en weet sinds 2015 al hoe het is om de tournee te winnen. De gevaarlijkste uitdager is misschien wel Kamil Stoch. De Pool staat vierde in de World Cup, maar is vooral de laatste weken bijzonder goed in vorm. Severin Freund en Michael Hayböck wonnen dit seizoen al een wedstrijd, maar presteren verre van constant. 

De outsiders
Naast Stoch doet ook zijn landgenoot Maciej Kot het uitstekend. Hij staat zesde in de World Cup, maar presteerde onlangs weer wat minder. De jonge Duitser Markus Eisenbichler kent met plek zeven in de stand een topseizoen en zou wel eens kunnen verrassen. Drie Oostenrijkers sluiten de top-10 af: Manuel Fettner, redelijk in vorm, de eerder genoemde Hayböck en oldie Andreas Kofler, die na jaren eindelijk weer goede vorm laat zien. Dat we Peter Prevc in het lijstje met outsiders zouden zetten had vorig jaar niemand durven zeggen, maar mooier kunnen we het niet maken voor Pero. Het lukt dit seizoen totaal niet en de enige reden om hem op z'n minst te noemen is dat hij vorig jaar heeft laten zien alles en iedereen te kunnen domineren. 

Peter Prevc is dit seizoen totaal niet in vorm, maar hoopt het precies op tijd om te draaien om zijn titel te verdedigen (PROSHOTS/GEPA)
Peter Prevc is dit seizoen totaal niet in vorm, maar hoopt het precies op tijd om te draaien om zijn titel te verdedigen (PROSHOTS/GEPA)

De wedstrijden
We beginnen donderdag met de kwalificatie in Oberstdorf, waar vrijdag de openingswedstrijd gesprongen wordt. Een dag later gaat men kwalificeren in Garmisch-Partenkirchen, waar op Nieuwjaarsdag de zelfs op de Nederlandse TV live uitgezonden tweede wedstrijd van de tournee plaats zal vinden. Men heeft vervolgens een (reis)dagje vrij en trekt naar het Oostenrijkse Innsbruck, waar op 4 januari op de prachtige Bergisel de derde wedstrijd gehouden wordt. De tournee wordt op 6 januari afgesloten in het knusse Sepp-Bradl-Stadion in Bischofshofen.  

Het format
Het zit in de Vierschansentournee allemaal wat anders in elkaar. Voor elke wedstrijd wordt een kwalificatie gesprongen, waarbij net als in de gewone World Cup-wedstrijden vijftig man zich voor de wedstrijd plaatsen - met de top-10 van de World Cup die sowieso geplaatst is. In de wedstrijd is de eerste ronde echter anders dan normaal: men springt in duo's, de nummer vijftig van de kwalificatie tegen de nummer één, de nummer negenveertig tegen de nummer twee en zo verder. De winnaar van elk duel gaat door naar de finale, net als de vijf beste verliezers. Daar wordt vervolgens op de reguliere manier gestreden om de zege. De behaalde punten worden bij elkaar opgeteld voor het totaalklassement van de tournee en dus is het missen van een finale nagenoeg zeker dodelijk - in plaats van in totaal acht sprongen heb je dan immers maar zeven sprongen om punten te scoren.