Koude oorlog 2.0 naar diepvriespunt

Amerikaanse senatoren, die de verkiezingswinst van Donald Trump zeer zwaar op de maag ligt doen, in de tijd die hun nog rest, hun uiterste best om de koude oorlog zo hoog mogelijk op te laten laaien. Op een tour door Oost-Europa roepen ze op om nog voor de inauguratie van Trump keiharde maatregelen te treffen tegen Rusland en Vladimir Poetin in het bijzonder. Dit moet nu zodat deze dan na de inauguratie moeilijker terug te draaien zijn.

Motivatie voor deze bikkelharde sancties is de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen en dat Trump daardoor gewonnen heeft in plaats van de gedoodverfde democraat Hillary Clinton. Poetin heeft al gewaarschuwd dat dit soort democratenspelletjes de betrekkingen geen goed zal doen en niet zonder gevolgen zal blijven.

De democratische senator Amy Klobuchar stelde dat “We moeten het Kremlin sancties opleggen voor de cyberaanvallen en een duidelijke boodschap afgeven dat er veel steun is binnen het congres om de daders aan te pakken.” Een woordvoerder van de, nu nog Obama, regering reageerde met “We reageren op een zelfgekozen moment op een eigen manier”.

Wat de vernietigende sancties inhouden wordt niet verteld, maar volgens de republikeinse senator Lindsey Graham kan Poetin maar beter vast beginnen met bibberen. “Ik voorspel dat Rusland hard wordt getroffen, en Poetin in het bijzonder.”, zegt de senator. Poetin noemde de CIA-conclusies verzinsels en stelde dat “Het makkelijker is om de aandacht op Russische hackers en spionnen te vestigen in plaats van binnenlandse problemen op te lossen”.