WŁst voor zevende maal kampioen op schaatsmijl

Ireen Wüst heeft voor de zevende maal in haar schaatscarrière de Nederlandse titel gepakt op de 1500 meter. In Thialf was de rijdster van Team Just Lease in een tijd van 1.57,19 te sterk voor titelverdedigster Jorien ter Mors. Marrit Leenstra eindigde vlak hierachter als derde. Zij mogen naar de WK afstanden die in februari in Gangneung plaatsvinden.

Door de hoge luchtdruk van 1043 hPa was het voor alle schaatssters zwaar. Dat bleek ook uit de rit van Sanneke de Neeling die in 1.58,87 een prima vierde tijd van de dag klokte, maar in de slotronde wel een tijd van 33,1 seconden nodig had. Dat had ook Marrit Leenstra die dankzij haar snellere start op 1.57,75 uit kon komen.

Wüst had bij de wereldbeker in Heerenveen nog 1.55,34 laten noteren, maar vandaag in Thialf kwam ze niet bij die tijd in de buurt. De veelvoudig kampioene bleef tot de 1100 meter vlak boven de tijd van Leenstra rijden en dook pas in de slotronde onder die tijd. In de slotrit kwam Ter Mors nog dichtbij, maar net van een ziekte hersteld moest ze in de laatste meters net te veel prijs geven (1.57,47).