Rusland geeft dopingbedrog een beetje toe

Voor het eerst hebben nog actieve Russische sportofficials toegegeven dat er in het land sprake was van bedrog rond de dopingcontroles op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

In een interview met The New York Times vertelde Anna Antseliovich dat sprake was van een 'institutionele samenzwering'. Antseliovich is tegenwoordig de directeur van het Russisch antidopingagentschap RUSADA. De Russische, zelf niet betrokken bij het schandaal, zegt geschokt te zijn door de onthullingen uit het rapport van professor Richard McLaren. Toch zegt ze dat de Russische regering zelf niet betrokken was bij het grootschalige bedrog.

Dat strookt dan weer met wat president Vladimir Poetin onlangs voor de zoveelste keer vertelde. "Er is nooit sprake geweest van een door de overheid gesteund dopingprogramma", sprak Poetin. Eerder dit jaar stelde de president wel de Russische sportgrootheid Vitaly Smirnov aan als hoofd van een nieuwe antidopingcommissie. "Als voormalig sportminister en voormalig baas van het Russisch Olympisch Comité kan ik zien dat er een heleboel fouten gemaakt zijn", aldus Smirnov, die al sinds 1971 lid is van het Internationaal Olympisch Comité en daarmee veruit het langstzittende IOC-lid ter wereld is.

"We moeten uit gaan zoeken waarom jonge sporters naar doping grepen en waarom ze ermee akkoord gingen dat ze doping toegediend kregen", zegt Smirnov. Hij uit ook kritiek op de zogeheten TUE's: medische attesten die sporters het recht geven om verboden middelen om medische redenen te gebruiken. Zo blijkt de halve wielerwereld, inclusief bijvoorbeeld tourwinnaar Bradley Wiggins, flink astmatisch te zijn en dus verboden medicijnen te mogen gebruiken. "Het Westen gebruikt zo veel van die TUE's, die kansen hebben Russische atleten nooit gehad", aldus Smirnov, die wel toegeeft dat de anabole steroïden die de Russen gebruikten ook met een medisch attest niet gebruikt zouden mogen worden.