Van der Vaart wees Barça op 16e de deur

Rafael van der Vaart verbaast zich soms over de houding van jonge spelers in de Eredivisie. Hij neemt zichzelf als goede voorbeeld.

Als jeugdspeler van Ajax had Van der Vaart de clubs voor het uitkiezen. De geroutineerde middenvelder kende vervolgens een glansrijke carrière die hem langs onder meer Real Madrid en Tottenham Hotspur leidde.

"Tegenwoordig merk je dat jonge spelers heel snel de hemel in worden geprezen", zegt Van der Vaart tegen het Noordhollands Dagblad. "Ook in Nederland. Je hoeft maar een paar wedstrijden goed gespeeld te hebben en je komt in aanmerking voor het Nederlands elftal en wordt in verband gebracht met topclubs."

Van der Vaart denkt terug aan de tijd dat hij zelf op het punt stond een toptransfer te maken. "Toen ik zestien was, wilde Barcelona mij hebben. Er was toen geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om dat te doen. Ik vond dat ik eerst door moest breken bij Ajax. Dat is ook mijn advies aan de jonge talenten hier: laat eerst eens zien dat je constant kunt presteren voordat je een stap maakt."