Russisch olympisch langlaufkampioen geschorst

De Russische langlaufbond heeft de namen van zes geschorste atleten bekendgemaakt. Eerder werd al bekend dat zes Russen geschorst waren, nadat uit het McLaren-rapport bleek dat rond de Olympische Spelen van 2014 met hun urinestalen is geknoeid. 

Met de Tour de Ski in aantocht vond de Russische bond het tijd om de namen bekend te maken, aangezien ze ook hun selectie voor de Tour zo langzamerhand naar buiten moeten brengen. De 'etappekoers' van het langlaufen gaat op oudjaarsdag van start.

Het gaat om Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin, Alexey Pethukov, Evgeny Belov, Yulia Ivanova en Evgenia Shapovalova. Vooral de eerste twee zijn grote namen. In Sochi kende Rusland een tegenvallend langlauftoernooi, waarbij de 50 kilometer klassieke stijl de traditionele afsluiting vormde. Daarop sloegen de Russen plotseling op ongekende wijze toe: kort voor de finish sprintten Legkov, Vylegzhanin en Ilya Chernousov op weg naar een volledig Russisch podium.

Olympisch kampioen Legkov en Vylegzhanin maakten eerder ook al deel uit van de zilveren estafetteploeg op de Spelen in Sochi. Chernousov wordt in het dopingschandaal vooralsnog niet genoemd. Pethukov is een meervoudig winnaar van sprints in de World Cup, Belov heeft ook de nodige successen geboekt. Ook beide dames hebben in de World Cup meer dan eens het podium mogen betreden. 

De finish van de 50km in Sochi, waar de Russen op de slotklim met groot vertoon van macht weg sprongen en alleen de Noor Martin Johnsrud Sundby enigszins kon volgen (Bron: YouTube)