Liverpool verpest rentree Afellay bij Stoke City

Liverpool had het vooral voor rust lastig tegen Stoke City, maar knokte zich uiteindelijk terug van een achterstand en zette een ruime overwinning op het scorebord: 4-1.

Georginio Wijnaldum ontving met Liverpool Stoke City, waar verdedigers Bruno Martins Indi en Erik Pieters in de basis stonden en Ibrahim Afellay diep in de tweede helft zijn rentree maakte na acht maanden van blessureleed.

Pieters (ex-PSV en ex-FC Utrecht) was na negentig minuten de Nederlander die het meest was opgevallen. Hij was namelijk de aangever bij de verrassende openingsgoal van Jonathan Walters. De Ier kopte in de twaalfde minuut de bal achter Liverpool-keeper Simon Mignolet, die daar ogenschijnlijk meer tegen had kunnen doen. Het was de verrassende 0-1 tussenstand, juist nadat Liverpool in de beginfase het felst was gebleken.

Na de tegengoal waren The Reds het echter eventjes kwijt en bijna betekende dat zelfs de 0-2, ware het niet dat Joe Allen, vorig seizoen nog in dienst bij Liverpool, recht op Mignolet schoot; de bal rolde terug het veld in, maar was net buiten het bereik van Peter Crouch waardoor die er niets mee kon. Na ongeveer een kwart wedstrijd wist Liverpool weer het initiatief te grijpen. Een schot van Adam Lallana werd gekraakt en Roberto Firmino zag een inzet van de lijn worden gehaald door Crouch.

Tien minuten voor rust werd het alsnog 1-1. Divock Origi bediende met een mooie pass Sadio Mané, die de bal in de zestien bracht en werd geholpen door tegenstander Glenn Johnson. Lallana kon daardoor raak schieten. Firmino zorgde er één minuut voor rust voor dat de thuisploeg toch met een voorsprong én vertrouwen de kleedkamer kon opzoeken. De Braziliaan legde de bal voor zijn linker en schoot laag, en via beide palen, de 2-1 binnen.

Na rust leek Stoke geknakt en kwam het er nauwelijks nog gevaarlijk uit. Een voorzet van Origi was bedoeld voor Mané, maar werd door Gilbert Imbula achter zijn eigen keeper geschoven: 3-1. Liverpool wist toen dat het klaar was en zag invaller Daniel Sturridge (hij verving Origi) nog 4-1 maken. De aangever was tegenstander Ryan Shawcross, die de bal zomaar in de voeten speelde bij de Engelse spits. Afellay was als invaller nog héél dicht bij dé bekroning op zijn entree, maar zijn schot ging centimeters over de goal van Mignolet. Liverpool is dankzij de zege weer tweede in de Premier League, met een punt meer dan Manchester City en zes minder dan Chelsea.