Sainz: "Toeval dat ik na vertrek Verstappen beter presteerde"

Formule 1-coureur Carlos Sainz heeft een prima 2016 achter de rug. Vooral na het vertrek van teamgenoot Max Verstappen, die van Toro Rosso naar Red Bull overstapte, ging het lekker met de talentvolle Spanjaard. Toeval, zo zegt hij zelf.

In Spanje, de eerste race met Daniil Kvyat als teamgenoot, werd Sainz gelijk erg knap zesde. In de zes races daarna viel hij één keer uit, werd hij één keer negende en kwam hij vier keer als achtste over de finish. Gedurende het seizoen liet hij Kvyat vrijwel kansloos, zowel in de kwalificaties als de races, en pakte de Spanjaard veruit het gros van Toro Rosso's punten.

"Ik heb vaak de vraag gekregen of mijn vorm beïnvloed is door het vertrek van Verstappen", zegt Sainz. "Ik weet dat het toevallig is dat Verstappen vertrok en ik ineens beter ging presteren. Ik denk echter dat het weinig anders zou zijn gegaan als hij was gebleven. In Spanje zou ik nog steeds zesde of misschien zevende zijn geworden en ik zou alsnog voor een podium in Monaco en achtste plek in Canada gevochten hebben. Een aantal kleine dingen, pech, gebeurden niet meer na het vertrek van Max, maar dat staat los van elkaar."

Sainz kende een uitstekend seizoen met regelmatige puntenfinishes (PROSHOTS/Action Images)
Sainz kende een uitstekend seizoen met regelmatige puntenfinishes (PROSHOTS/Action Images)

Sainz ziet zichzelf als een compleet andere coureur dan in 2015. In dat jaar debuteerde hij net als Verstappen en zag hij de Nederlander 49 punten pakken, terwijl hij er zelf 18 bij kon schrijven. "Ik ben heel blij met hoe het in 2016 gegaan is en voel me een compleet andere coureur dan vorig jaar, zowel wat gevoel als wat resultaten betreft. Dat wilde ik ook, dus daar ben ik erg trots op. In 2015 was ik vooral een gefrustreerde coureur met een auto met betrouwbaarheidsproblemen, dit jaar ging het veel beter. Vooral vanaf Spanje viel alles op zijn plek. Geen problemen meer, geen slechte pitstops, mijn blik op het team en alles...het werd een veel meer positieve omgeving", vertelt Sainz.