OM ook in beroep in proces-Wilders

Het Openbaar Ministerie gaat ook in beroep tegen de uitspraak in de zaak-Geert Wilders, meldt het OM in Den Haag vrijdag. "Wilders is in beroep gegaan, wij gaan daarin mee", lichtte een woordvoerster van het OM in Den Haag toe.

Het OM wil de zaak in zijn volle omvang aan het gerechtshof voorleggen, zei de woordvoerster. Daarbij hoort ook de gedeeltelijke vrijspraak van de PVV-politicus. De rechter sprak Wilders vrij van aanzetten tot haat. Een ander punt is de vrijspraak voor uitspraken die het Kamerlid deed op een Haagse markt op 12 maart 2014. Daar sprak Wilders over "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen".

De rechtbank deed begin december uitspraak in het geruchtmakende proces. Volgens de rechters heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken, maar ze achtten niet bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan aanzetten tot haat. Het OM had een boete van 5000 euro geëist tegen de PVV-leider, maar de rechtbank legde hem geen straf op.

Reactie Wilders
Wilders had meteen na de uitspraak al laten weten in beroep te gaan.

Hij reageerde vrijdag op het beroep van het OM: "Het zal het OM en Rutte niet lukken miljoenen mensen het zwijgen op te leggen. Het Nederlandse volk zal mij vrijspreken op 15 maart", aldus Wilders.

OM ook in beroep in proces-Wilders
OM ook in beroep in proces-Wilders (Foto: ANP)