'Vlaamse feestweek' veldrijden gaat van start

Vrijdagavond start om 20.00 uur in Diegem de Vlaamse feestweek voor het veldrijden. Maar liefst vijf crossen staan er op het programma tot en met de Nieuwjaarscross in Baal, waaronder vier klassementscrossen. Na deze intensieve crossperiode zijn een week later de nationale kampioenschappen en begint de voorbereiding op het WK, eind januari in Luxemburg.

In Diegem staat het meeste op het spel voor de favorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Diegem is onderdeel van de Superprestige. Dat is het enige klassement dat nog echt betwist wordt en waar Van der Poel vol op ingezet heeft. Wint Van der Poel vanavond dan kan hij in de laatste twee crossen volstaan met een tweede en derde plek, wint Van Aert dan kan hij met twee overwinningen in februari nog gelijk komen met Van der Poel.

Van der Poel heeft afgelopen weekend beide crossen in de laatste ronde beslist en daarmee Van Aert een mentale tik uitgedeeld door te laten zien dat hij op verschillende manieren kan winnen. Sinds de terugkeer is de winstbalans zwaar in het voordeel van Van der Poel doorgeslagen, terwijl Van Aert grossiert in tweede plaatsen. Van Aert kan dus wel een mentale boost gebruiken en moet vanavond winnen om een kleine kans op een tweede grand slam (alle klassementen, nationaal- en wereldkampioenschap) te behouden.

Van der Poel lijkt op dit moment mentaal sterker te zijn, is explosiever en is technisch beter. Bovendien is er voor Van der Poel met een tweede of derde plaats nog geen man overboord in de Superprestige en heeft hij het vertrouwen van twee overwinningen in Diegem in 2014 en 2015. De druk ligt vrijdag daarom bij Wout van Aert, die moet winnen om zijn droom op back-to-back grand slam levend te houden. Vorig jaar moest hij het in Diegem nog met een tiende plek doen.

Onze voorspelling:

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert
3. Kevin Pauwels

Programma 'Vlaamse feestweek'

Datum Tijd Plaats Klassement
23 december 20:00 Diegem Superprestige
26 december 15:00 Heusden-Zolder* Wereldbeker
29 december 15:00 Loenhout* DVV Verzekeringen Trophy
30 december 15:00 Bredene  
1 januari 15:00 Baal* DVV Verzekeringen Trophy

* Live te zien op Sporza