Erdogan blokkeert NOS-site wegens beelden aanslag

De website en de app van de NOS zijn door het Erdogan-bewind geblokkeerd in Turkije. Dat meldt de omroeporganisatie op Twitter en op de eigen site. De blokkade heeft te maken met beelden die online staan van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov, maandag in Ankara.

De Turkse autoriteiten kondigden na de moord een mediablokkade af, wat betekent dat media in Turkije er niet over mogen berichten. De website van de NOS zou door de Turkse toezichthouder BTK zijn geblokkeerd omdat de NOS beelden van de moordaanslag heeft uitgezonden en online heeft gezet. Het NOS-materiaal ging ook op sociale media in Turkije viral, wat tegen het zere been van dictator Erdogan was.

Media in Turkije krijgen vaker te maken met censuur en blokkades. Het gebeurt geregeld dat Twitter, Facebook en YouTube tijdelijk niet toegankelijk zijn. Dat gebeurt uiteraard zonder tussenkomst van de rechter. Meestal duren de blokkades een paar dagen.

De NOS heeft bij de Turkse ambassade in Nederland gevraagd om opheldering en wil dat de blokkade zo snel mogelijk wordt opgeheven. De site van RTL Nieuws is in Turkije niet geblokkeerd, zegt een woordvoerder van RTL, terwijl ook daarop beelden van de moordaanslag zijn te zien.

Censuur; #WenErMaarAan

Turkije blokkeert app van NOS
Erdogan blokkeert NOS (Foto: BuzzT)