Toplanglaufers: "We hebben zo'n 40-50 paar ski's per persoon"

Het is winter en dus reizen de beste langlaufers van de wereld door Europa - en soms verder - om de World Cup-wedstrijden af te werken. Daar komt echter wel het nodige bij kijken, en in vlog 'Inside the Fence' kunnen we een kijkje achter de schermen nemen.

Dit keer gaat het over het aantal ski's wat de langlaufers meenemen naar de wedstrijden en dat blijken er ernstig veel te zijn. "Raad eens...ik kan je vertellen dat het er veel te veel zijn", bekent de Fin Sami Jauhojärvi. "Drie volgestouwde tassen, nog wat losse ski's...het zullen ongeveer vijftig paar ski's zijn.

Jauhojärvi is daarin zeker niet uniek. "We hebben een belachelijk groot aantal ski's. Vraag het aan de mensen die de wax verzorgen, die zullen je wel vertellen dat het nergens op slaat", verklapt de Canadees Devon Kershaw. "Ik heb toevallig vandaag gehoord dat we alleen voor mij al vijftig paar ski's mee hebben, dertig voor klassieke stijl en twintig voor vrije stijl. Je ziet rond wedstrijden een soort reizend circus met al die grote vrachtwagens en daarin hebben we echt heel erg veel ski's", aldus Kershaw, die uitlegt dat het er vooral mee te maken heeft dat omstandigheden nou eenmaal telkens anders zijn. 

"Maar dan nog, er zitten ski's bij waar je misschien één keer per jaar op racet, of die je misschien zelfs maar een paar keer even test voor een wedstrijd en dan niet gebruikt. Ik schaam me er eigenlijk een beetje voor om het zo te zeggen, want het zijn wel écht heel veel ski's.." 

Langlaufers praten over de vele tientallen paar ski's die met ze mee reizen (Bron: YouTube)