Gewichtheftalent (16) jaren geschorst voor steroïdengebruik

De internationale gewichthefbond IWF heeft de pas 16-jarige Roemeense gewichthefster Alina-Alexandra Popovici voor vier jaar geschorst vanwege dopinggebruik. Gezien haar jonge leeftijd werd dit keer geen persbericht de wereld in gestuurd, zoals ze doorgaans wel doen, maar haar naam dook op in de lijst met geschorste atleten.

Popovici werd gezien als groot talent. Vorig jaar eindigde ze als vijfde op het WK bij de jeugd, terwijl ze Europees jeugdkampioene werd in haar gewichtsklasse. Ze werd dit jaar echter betrapt op het gebruik van stanozolol, een in het gewichtheffen veelgebruikte steroïde. Wie haar coach is is niet bekend, maar er zijn veel van dergelijke gevallen bekend waarin een coach zijn pupil allerlei dubieuze middelen toedient en dus kan men zich afvragen of ze zelf überhaupt wist wat er precies gebeurde.

De Roemeense mag in 2020 weer meedoen aan internationale wedstrijden. Eventuele deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo zit er echter niet in: de schorsing loopt twee dagen na de sluitingsceremonie af.