Vier van de twaalf NFL play-offs teams bekend

Afgelopen nacht werd de laatste wedstrijd van week 15 gespeeld. De Carolina Panthers hadden weinig moeite met de Washington Redskins (26-15). Na de wedstrijden van week 15 zijn vier van de twaalf plekken in de play-offs al vergeven en strijden nog achttien teams voor de overige acht plekken.

In de play-offs worden de teams gerangschikt volgens een plaatsingssysteem. De eerste vier posities worden ingenomen door de winnaars van de vier divisies. De vijfde en zesde positie worden ingenomen door teams die de 'wild card' winnen. De 'wild card' teams zijn de twee beste teams die geen divisiewinnaars zijn.

De 'wild card round' is de eerste week van de play-offs. Hierbij spelen de twee 'wild card' teams tegen de twee slechtste divisiewinnaars. De winnaars van de 'wild card round' spelen vervolgens tegen de twee beste divisiewinnaars in de 'divisional round'. De twee overgebleven teams spelen in de '“conference championship', waarvan de winnaar uiteindelijk mag uitkomen in de Super Bowl.

American Football Conference
In de AFC zijn de New England Patriots en de Oakland Raiders al zeker van een plaats in de play-offs. De Patriots zijn zelfs al zeker van de divisietitel en een first-round bye. Indien de Patriots nog een wedstrijd weten te winnen zijn ze ook verzekerd van homefield advantage, wat inhoudt dat ze tijdens de play-offs alle wedstrijden in hun eigen stadion mogen spelen.

De play-offs voor de AFC zien er op dit moment als volgt uit, met tussen haakjes de rang volgens het plaatsingssysteem.

Wild Card Round:
Miami Dolphins (6) @ Pittsburgh Steelers (3)
Kansas City Chiefs (5) @ Houston Texans (4)

Divisional Round:

Overgebleven team met laagste rang @ New England Patriots (1)
Overgebleven team met hoogste rang @ Oakland Raiders (2)

Naast bovenstaande teams hebben de Baltimore Ravens, Tennessee Titans, Denver Broncos, Indianapolis Colts en de Buffalo Bills nog steeds een kans op de play-offs te halen.

National Football Conference
In de NFC zijn de Dallas Cowboys en de Seattle Seahawks al zeker van een plaats in de play-offs. De Seahawks zijn net als de Patriots ook al zeker van de divisietitel. De Cowboys hebben nog een overwinning nodig om de divisietitel veilig te stellen. Hiermee zouden ze ook meteen een first-round bye en homefield advantage binnenslepen. Dit zou de Cowboys een uitstekende kans geven om na tweeëntwintig jaar weer de Super Bowl te halen.

De play-offs voor de NFC zien er op dit moment als volgt uit, met tussen haakjes de rang volgens het plaatsingssysteem.

Wild Card Round:
Green Bay Packers (6) @ Atlanta Falcons (3)
New York Giants (5) @ Detriot Lions (4)

Divisional Round:
Overgebleven team met laagste rang @ Dallas Cowboys (1)
Overgebleven team met hoogste rang @ Seattle Seahawks (2)

Naast bovenstaande teams hebben de Tampa Bay Buccaneers, Washington Redskins, Minnesota Vikings, New Orleans Saints en zelfs de Carolina Panthers nog steeds een kans om de play-offs te halen.

Week 16 zit vol met wedstrijden tussen twee teams in dezelfde divisie. Met zoveel teams die nog een kans maken op de play-offs belooft het een spektakel te worden!