Infantino en Van Basten verdedigen videoscheids

Tijdens het WK voor clubs in Japan werden afgelopen week tests uitgevoerd met de videoscheidsrechter. Volgens de FIFA gaat de ontwikkeling de goede kant op.

Na afloop van de halve finale tussen Real Madrid en Club América was er vanuit het Spaanse kamp kritiek van onder meer Luka Modric en Cristiano Ronaldo. Zij vonden dat het te lang duurde voordat er een doelpunt uiteindelijk werd goedgekeurd.

Volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino viel dat echter reuze mee. "Als spelers zich laten vallen, hoeveel tijd wordt er dan wel niet verspeeld?", zegt de Zwitser tegen diverse media. "En als het bij een WK-wedstrijd gaat om winst of verlies, wat is dan een halve minuut? Uiteindelijk werd de juiste beslissing genomen en daar gaat het om."

Ook Marco van Basten, sinds kort Chief Officer for Technical Development bij de FIFA, is de testfase succesvol verlopen. "Toen Ronaldo het tweede doelpunt maakte, was er duidelijk geen sprake van buitenspel", aldus Van Basten. "Uiteindelijk werd de juiste beslissing genomen. Enkel de communicatie tussen de videoscheids en de scheidsrechter op het veld was niet optimaal."