Oakland Raiders na 14 jaar terug in NFL play-offs

De Oakland Raiders en de New England Patriots hebben zich na de wedstrijden van week 15 weten te plaatsen voor de NFL play-offs. Het was een week vol met spanning en sensatie. Vijf wedstrijden werden beslist met een verschil van drie punten of minder, een quarterback met een contract van 72 miljoen dollar werd gewisseld en een coach werd ontslagen.

De Raiders hebben eindelijk weer een seizoen om trots op te zijn. De winnaars van de Super Bowl in 1977, 1981 en 1984 hadden sinds 2002 de play-offs niet meer behaald. In een zeer spannende wedstrijd wisten de Raiders met 19-16 te winnen van de San Diego Chargers. Indien de Raiders de volgende twee wedtrijden winnen zijn ze ook verzekerd van een “first-round bye”, wat inhoudt dat ze de eerste week van de play-offs mogen overslaan.

New England Patriots winnen voor achtste keer op rij AFC East divisie

De Patriots begonnen dit seizoen met veel tegenslagen. Quarterback Tom Brady werd geschorst voor de eerste vier wedstrijden en tight-end Rob Gronkowski liep een zware blessure op. Toch weerhielden al deze tegenslagen de Patriots niet van voor de achtste keer op rij de AFC East divisie te winnen. De 16-3 overwinning in Denver tegen de Denver Broncos was naast de divisietitel ook genoeg voor een first-round bye.

Baltimore Ravens winnen thriller tegen Philadelphia Eagles

De Ravens hebben in een ware thriller met 27-26 weten te winnen van de Eagles en blijven in de race voor een plek in de play-offs. Met een stand van 27-20 en nog maar 12 seconden te spelen scoorde Eagles-quarterback Carl Wentz een touchdown. In plaats van een reguliere PAT voor één punt te kicken besloten de Eagles om voor een 2-point conversion te gaan. De 2-point conversion mislukte wat voor een eindstand van 27-26 zorgde. De Ravens zijn nog steeds in de race voor de play-offs en spelen volgende week een belangrijke wedstrijd tegen divisierivaal Pittsburgh Steelers.

Green Bay Packers winnen nipt van rivaal Chicago Bears

Zoals gezegd zat week 15 vol met spannende wedstrijden en de wedstrijd tussen de Packers en de Bears was zeker geen uitzondering.  Met een stand van 27-27 en nog maar 31 seconden te spelen gooide Packers-quarterback Aaron Rodgers een prachtige 60-yards pass naar wide-receiver Jordy Nelson. Kicker Mason Crosby maakte aansluitend een 32-yard field goal, waardoor de Packers de vierde wedstrijd op rij wonnen en nog steeds kans maken op de play-offs.

Dallas-rookies Dak Prescott en Ezekiel Elliott maken indruken tegen Tampa Bay Buccaneers

De afgelopen week kreeg Dak Prescott de wind van voren. De rookie Dallas-quarterback, die de geblesseerde Tony Romo sinds week 1 al vervangt, speelde de afgelopen weken matig. De nederlaag tegen de New York Giants was voor velen reden genoeg om kritiek te uiten op Prescott. De geruchtenmolen dat Tony Romo weer ging starten draaide op volle toeren. Prescott leek echter niet onder de indruk en gooide de bal 36 keer, waarvan 32 keer succesvol (279 yards totaal). Ook running-back Ezekiel Elliott had een prima dag met 159 yards en een touchdown. De manier waarop Elliott de touchdown vierde zullen we zeker nog vaak terugzien in de jaaroverzichten.

De ruststand in Dallas was in het voordeel van de Cowboys (17-6). De Buccaneers begonnen erg sterk aan het derde kwart en kwamen na twee touchdowns zelfs op een voorsprong van 17-20. Het vierde kwart stond weer in het teken van de Cowboys. Vooral de verdediging stond ijzersterk. Kicker Dan Bailey maakte drie field-goals en zorgde zo voor de twaalfde overwinning van het seizoen voor de Cowboys. De play-offs zijn al een zekerheidje in Dallas, maar er moet nog minstens een wedstrijd gewonnen worden om de divisie te winnen en een first-round bye te verdienen.

 

Houston Texas wisselen quarterback Brock Osweiler

De wedstrijd tussen de Houston Texans en Jacksonville Jaguars was er één die veel stof deed opwaaien. Het spel van beide kanten was niet goed te noemen, maar zowel tijdens als na de wedstrijd gebeurde er veel.

Na elf pogingen om de bal te gooien, waarvan er twee werden onderschept, en een achterstand van 13-0 besloot de coach van de Texans dat het genoeg was. Quarterback Brack Osweiler werd gewisseld voor Tom Savage. Osweiler werd aan begin van het seizoen nog een monstercontract van 72 miljoen dollar overgehaald om voor de Texans te spelen, maar speelt het hele seizoen al matig.

Savage maakt dankbaar gebruik van de kans en speelde de hoofdrol bij de winst. Een 20-8 acherstand werd omgebogen tot een 20-21 overwinning. Dit resulteerde op z'n beurt weer in ontslag van Jaguars-coach Gus Bradley. Na drie seizoenen wisten de Jaguars onder leiding van Bradley maar 14 wedstrijden te winnen en maar liefst 48 wedstrijden werden verloren. 

Overige uitslagen week 15

Cleveland Browns 13 @ Buffalo Bills 33

Pittsburgh Steelers 24 @ Cincinnati Bengals 20

Tennessee Titans 19 @ Kansas City Chiefs 17

Indianapolis Colts 34 @ Minnesota Vikings 6

New Orleans Saints 48 @ Arizona Cardinals 41

San Francisco 49ers 13 @ Atlanta Falcons 41

Maandag wordt er nog één wedstrijd gespeeld. De Carolina Panthers spelen tijdens Monday Night Football tegen de Washington Redskins. Beide teams maken op papier nog kans op de play-offs, maar moeten hiervoor alle wedstrijden winnen en de uitslagen van de overige wedstrijden afwachten.