Spannende langlaufestafette mannen, doodsaaie vertoning vrouwen

De World Cup langlaufen in het Franse La Clusaz is zondag afgesloten met de estafettes. Bij de mannen stond 4 x 8 kilometer op het programma, de dames legden 4 x 4 kilometer af. De eerste twee langlaufers van elk team legden hun afstand in de klassieke stijl af, de nummers drie en vier deden dat in de vrije stijl.

De wedstrijd bij de mannen ontwikkelde zich tot een uitermate vermakelijke race. Halverwege ging Noorwegen 2 aan de leiding, maar het was te verwachten dat die terug zouden zakken. World Cup-langlaufers Pål Golberg en Niklas Dyrhaug zaten in de tweede Noorse ploeg, maar hun teamgenoten waren van een aanzienlijk minder niveau en dus zakte de ploeg inderdaad ruim terug. 

Na drie langlaufers per team ging de eerste Noorse ploeg op kop, maar ook Zweden, Rusland, Finland, Frankrijk en Duitsland zaten in de kopgroep. Voor Italië was de 44-jarige Giorgio di Centa - olympisch kampioen 50 kilometer in 2006 - de derde loper, maar hij moest het tempo wat laten gaan. Federico Pellegrino vond de aansluiting weer, maar halverwege moest hij toch lossen bij de kopgroep. Dat gold ook voor de Fin Ville Nousiainen en de Zweed Axel Ekström.

Hierdoor gingen vier slotlopers de laatste ronde als leidend kwartet in: Finn Haagen Krogh namens Noorwegen 1, Sergey Ustiugov uit Rusland, de Duitser Lucas Bögl en de Fransman Maurice Manificat. In de slotkilometer gingen Krogh en Ustiugov er vandoor en de twee zetten een ziedende sprint om de zege in. Krogh bleek nipt de sterkste en schonk Noorwegen de zege, voor Rusland. Opgezweept door het publiek snelde Manificat naar de derde plek en een mooi Frans podium.

De mannenestafette werd een uitstekend stukje vermaak (Bron: YouTube)

Bij de dames werd het allemaal een stuk minder interessant. De Noorse startloopster Ingvild Flugstad Østberg ging er na een kleine kilometer vandoor, Marit Bjørgen, Ragnhild Haga en Heidi Weng breidden de voorsprong beetje bij beetje uit en Noorwegen werd aan de finish pas weer terug gezien. Finland veroverde de tweede plek na een mooie strijd met Zweden. Dat was vooral te danken aan slotloopster Laura Mononen, die Anna Dyvik los wist te worstelen.