Kerstdiners eenzame ouderen volgeboekt

Steeds meer ouderen maken gebruik van een gratis kerstdiner dat het Nationaal Ouderenfonds jaarlijks organiseert met Van der Valk hotels. Dit jaar schuiven bijna 4000 ouderen aan, tegen 3300 vorig jaar. Alle 48 deelnemende restaurants zijn inmiddels volgeboekt.

"Volgend jaar hopen we nog meer tafels te regelen om de groeiende groep eenzame ouderen een leuke avond te bezorgen", aldus Jytte Reichert, woordvoerder van het Ouderenfonds. "We moeten helaas mensen teleurstellen, maar wie daaraan behoefte heeft, kan op Tweede Kerstdag rekenen op een telefoontje en een luisterend oor van een van onze vrijwilligers."

Honderden vrijwilligers van het Ouderenfonds gingen de afgelopen weken de straat op om ouderen in buurthuizen en verzorgingstehuizen uit te nodigen voor de kerstdiners. Ouderenorganisaties konden op hun beurt eenzame senioren aanmelden.

De komende twee weken kan er worden gedineerd. In Drachten maakten vrijdagavond 85 ouderen zich al op om mee te eten. Voor maandag staan tien kerstdiners gepland in de Van der Valk restaurants, onder meer in Eemnes, Arnhem en De Bilt, waar ook lokale zangers zullen optreden. Dinsdag zingt Willeke Alberti voor de ouderen in hotel Nijmegen-Lent.

TNT
TNT Post levert ook een bijdrage, met de kerstkaartenactie samen met het Ouderenfonds. Mensen kunnen gratis een kerstkaart versturen via het fonds naar hulpbehoevende ouderen. "We verwachten over de honderdduizend heen te gaan", vertelt Reichert.

Dit weekend deelt supermarktketen Jumbo kerstdinerpakketten uit in onder meer buurthuizen en woongroepen. Dat doet de keten samen met maatschappelijke organisaties zoals het Ouderenfonds, Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland en De Zonnebloem. Met de pakketten kunnen vrijwilligers een gratis kerstmaaltijd bereiden voor mensen die in een sociaal isolement zitten.

Volgens het Nationaal Ouderenfonds zijn in Nederland meer dan een miljoen ouderen eenzaam. Dat aantal neemt toe doordat mensen noodgedwongen steeds langer zelfstandig thuis wonen.

Kerstdiners eenzame ouderen volgeboekt
Kerstdiners eenzame ouderen volgeboekt (Foto: ANP)