Vlaanderen wint Groot Dictee

Vlaanderen heeft Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. De Vlaamse journalist Kristien Bonneure en lezer van De Morgen Marco Sanders versloegen in de finale het Nederlandse team van schrijver Gustaaf Peek en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca. Vorig jaar won Nederland.

De woordenstrijd had traditioneel plaats in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag en werd uitgezonden op NPO2. Daar traden 61 deelnemers aan die in totaal 1138 fouten maakten, een gemiddelde van achttien fouten per deelnemer.

De zestien prominente Nederlanders maakten gemiddeld 25 fouten en de Volkskrantlezers hadden een gemiddelde van vijftien fouten. Aan de Vlaamse zijde maakten veertien prominenten gemiddeld 21 fouten en de Morgenlezers hadden gemiddeld twaalf fouten.

Jan Roos
Onder de Nederlandse bekendheden waren onder anderen tv-presentatrice Loretta Schrijver, journalist/politicus Jan Roos, rapper Hef en SP-politica Sadet Karabulut. Bij de Vlamingen waren onder anderen journalist Lidewij Nuitten, columnist Marnix Peeters, zangeres Els Pynoo en wethouder Mohamed Ridouani van Leuven present.

Vorig jaar kreeg het dictee een nieuwe opzet, een finale waarin Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar opnemen. Ook nu moesten beide teams in de finale een aantal moeilijke woorden spellen. Dat ging aan beide zijden foutloos. Dus moest er een 'shoot-out' komen die Vlaanderen won: Nederland spelde balalajkaspeelster in plaats van balalaikaspeelster.

Vlaanderen wint Groot Dictee
Vlaanderen wint Groot Dictee (Foto: BuzzE)