Voorbeschouwing UFC VanZant vs. Waterson

Op zaterdag 17 december vindt in Sacramento het evenement UFC on Fox 22 plaats. FOK!sport blikt vooruit en bespreekt de main card waarin twee gevechten in het oog springen.

Ongeacht hoe het evenement verloopt is het de avond van het afscheid van the California kid Urijah Faber. In zijn thuisstad zal iedereen op de banken gaan staan als hij voor de laatste keer als vechter naar de octagon loopt. Daarbij heeft hij met California Love van 2Pac toch wel één van de meest herkenbare walkout songs in de vechtsport.

De inmiddels 37-jarige en immens populaire Faber heeft zijn gehele carrière aan de top gestaan. Voordat de organisatie WEC in 2010 werd overgenomen door UFC was Faber daar bijna twee jaar lang kampioen vedergewicht (145 pond / 65.8 kilogram). Inmiddels gezakt naar het bantamgewicht ( 135 lb / 41.2 kg) blijft hij tot de topvechters behoren. Het winnen van een UFC-titel is Faber alleen nooit gelukt en hij heeft moeten erkennen dat hij gewoon net wat tekort kwam. De titel best of the rest is wel toepasbaar.

Met zijn verdiende geld richtte Faber in 2004 een eigen MMA-gym op (Team Alpha Male). Inmiddels is dit één van de topteams voor de lichtere gewichtsklassen. Bekende routiniers en aanstormende talenten trainen in dit team. Faber zal als coach en mentor voor talenten ook zeer nauw betrokken blijven bij het team.

Tegenstander Brad One Punch Pickett heeft niet alleen dezelfde bijnaam, maar ook het uiterlijk lijkt wel erg veel op het personage Mickey O’Neil (gespeeld door Brad Pitt) uit de zeer vermakelijke film Snatch. Faber en Pickett zijn vergelijkbare vechters: goed incasseringsvermogen, conditioneel zijn ze top en ze hebben een sterke explosieve worstelbasis. Bij het naar de grond gaan willen ze allebei het liefst bovenop eindigen voor controle en ground and pound. Faber wil zich nog één keer bewijzen voor zijn thuispubliek en de rest van de fans en heeft aangegeven vol voor de winst te gaan.

In het hoofdgevecht staan twee vrouwen die niet bepaald het uiterlijk van gevaarlijke vechtsporters hebben. Van de 30-jarige Michelle Waterson met als bijnaam “The Karate Hottie” verschijnen regelmatig sexy fotoreportages in sport- en fashiontijdschriften. Ook op haar Instagram-account doet ze zelf nog een duit in het zakje.

De voormalig Invicta FC atoomgewichtkampioene (105 lb / 48 kg) behoort al jaren tot de top van de atoomgewichtsklasse. Door blessures is het anderhalf jaar geleden dat Waterson voor het laatst heeft kunnen vechten.

Door dit jaar mee te doen aan de tv-show Dancing with the Stars is de 22-jarige Paige VanZant zeer populair geworden bij het grote publiek. Haar sympathieke uitstraling komt ook de sport ten goede, aangezien het in het algemeen toch wordt gezien als een sport die alleen door barbaren wordt gedaan.

Paige VanZant in Dancing with the Stars (Bron: YouTube)

Het gevecht tussen de zevende geplaatste VanZant en de elfde geplaatste Waterson is een interessant gevecht. Waterson is erg snel en zal de afstand tussen de vechtsters willen bepalen. Uiteindelijk zal Waterson het liefst het grondgevecht aan willen gaan waar voor haar toch wel kansen liggen.

VanZant is met haar 22 jaar nog vrij onervaren en heeft nog wel eens de neiging te onzorgvuldig te zijn met haar positionering tijdens het grondgevecht. De veel meer ervaren Waterson zal hiervan willen profiteren door een foutje af te dwingen. VanZant heeft wel een uitstekend incasseringsvermogen en een zeer grote wil om te winnen wat haar een geduchte tegenstandster maakt.

Andere gevechten in het kort

Sage Northcutt vs. Mickey Gall

In het tweede hoofdgevecht staan twee aanstormende talenten die al veel indruk hebben gemaakt in de paar optredens die ze in de UFC hebben gehad. Ze zijn allebei ontdekt in de show “Dana White: lookin’ for a fight.” In deze show gaat de UFC-president op zoek naar talent bij kleinere MMA-evenementen. Deze show is trouwens best leuk om volgen en te bekijken op YouTube. In dit gevecht gaat het er voor de vechters dus om wie zich het grootste talent mag noemen.

Twee aanvallende vechters zou moeten leiden tot een mooi gevecht. Northcutt staat bekend om zijn snelheid en creatieve staande technieken. Gall zal uiteindelijk liever naar de grond gaan, zijn vorige gevechten heeft hij namelijk allemaal gewonnen op submission.

de ontdekking van Northcutt (Bron: YouTube)

Alan Joubin vs. Mike Perry

Dat dit een staand gevecht wordt lijkt wel een zekerheid. Het zijn beiden explosieve staande vechters die een hard gevecht niet schuwen, dus is er meer kans op een KO. Perry heeft al zijn negen wedstrijden voortijdig gewonnen op TKO.

Het gehele programma

Main card ( te zien om 2:00 op Foxsports 4)

  • Paige VanZant vs. Michelle Waterson
  • Sage Northcutt vs. Mickey Gall
  • Urijah Faber vs. Brad Pickett
  • Alan Jouban vs. Mike Perry

Prelims

  • Henrique da Silva vs. Paul Craig
  • Cole Miller vs. Mizuto Hirota
  • Bryan Barberena vs. Colby Covington
  • James Moontasri vs. Alex Morono
  • Josh Emmett vs. Scott Holtzman
  • Leslie Smith vs. Irene Aldana

Early prelims

  • Eddie Wineland vs. Takeya Mizugaki
  • Hector Sandoval vs. Fredy Serrano
  • Bojan Velickovic vs. Sultan Aliev