Waanzinnige seizoensstart skiester Stuhec, sportief drama Gut

Skiester Ilka Stuhec kent de weken van haar leven. De 26-jarige Sloveense had voorafgaand aan het huidige World Cup-seizoen nog nooit op het podium gestaan, maar nu, nog geen drie weken later, heeft ze haar vierde overwinning al binnen.

In Val d'Isère stond zaterdagochtend voor de dames de afdaling op het programma en daar is Stuhec vooralsnog nagenoeg niet op te kloppen. In Lake Louise won ze twee weken geleden beide afdalingen, vrijdag was ze in Val d'Isère derde op de afdaling als onderdeel van de alpinecombinatie...die ze won. 

Zaterdag was het weer raak voor Stuhec. Ze mocht als dertiende naar beneden, een van de laatste favorieten, en viel gelijk de tot dan toe snelste tijd van Cornelia Hütter aan. De Oostenrijkse moest lijdzaam toezien hoe Stuhec aan de finish 0,28 seconden onder haar tijd dook. Sofia Goggia werd daardoor naar de derde plek verdrongen, 0,32 seconden achter Stuhec. Goggia kent net als de Sloveense overigens ook een zeer opvallende start aan het seizoen. Een maand geleden had ze nog nooit op het podium gestaan, nu is ze de eerste Italiaanse ooit die in vier verschillende disciplines het podium heeft mogen betreden - alpinecombinatie, super-G, afdaling en reuzenslalom.

Zij was de eerste in een rij van vier Italiaanse dames: achter Goggia eindigden Nadia Fanchini, Johanna Schnarf en Elena Fanchini ook in de top-6.  Een speciale vermelding is er voor de Zwitserse Michelle Gisin. De jongere zus van olympisch kampioene Dominique deed voor het eerst mee aan een afdaling in de World Cup en eindigde plots op de zevende plek. 

Voor een andere Zwitserse was het geen beste dag. Lara Gut hoopte in Val d'Isère een grote slag te slaan in de strijd om de algemene World Cup. Rivale Mikaela Shiffrin is niet aanwezig en met een alpinecombinatie, afdaling en super-G op het programma zou Gut zomaar 300 punten kunnen pakken ten opzichte van Shiffrin. In de combinatie ging het vrijdag op de slalom echter mis en zaterdag in de afdaling haalde ze de finish niet, waardoor de teller nog altijd op nul punten staat.