Skeletonner Dukurs na 7 jaar twee keer op rij buiten podium

Het zit skeletonner Martins Dukurs nog niet bepaald mee. De Let won al zeven jaar op rij het World Cup-klassement en heeft de sport al jaren in een ijzeren greep, maar in het pre-olympische seizoen raakt die greep alsmaar losser. In de eerste wedstrijd in het Canadese Whistler werd hij 'slechts' vierde, in het Amerikaanse Lake Placid ging het vrijdag ook niet echt lekker.

Dukurs kende geen slecht begin van zijn eerste run, maar hoe verder hij naar beneden ging, hoe slechter het ging. Het dieptepunt was een bijna-crash in de voorlaatste bocht, waardoor hij half op de zij over de finish kwam glijden. Hij zette nog wel de zesde tijd neer, maar het podium was ver weg. In de tweede run slaagde hij er in de Duitser Christopher Grotheer te passeren, maar meer dan een vijfde plek zat er niet in.

Het was al bijzonder lang geleden dat Dukurs twee keer op rij buiten het podium viel in een World Cup-wedstrijd: in het seizoen 2008/2009 was hij nog een opkomend talent en haalde hij het podium meestal niet. Sinds februari 2009 was het niet meer voorgekomen dat Dukurs twee keer op rij het podium misliep.

De winst in Lake Placid ging naar Alexander Tretiakov. De Russian Rocket, vaak de snelste starter van het veld, kende vooral een fantastische tweede run, waarmee hij de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin inhaalde. Yun stond na de eerste afdaling nog aan de leiding, maar viel terug naar plek drie. Ook de Amerikaan Matt Antoine ging hem in de tweede afdaling voorbij. De broertjes Tomass en Martins Dukurs eindigden op de vierde en vijfde plek.