Handbalsters soeverein naar EK-finale

De Nederlandse handbalsters hebben zich met groot vertoon van macht voor het eerst in de historie geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. In Zweden werd in de halve eindstrijd Denemarken met 26-22 aan de kant geschoven.

De oranjedames hadden in het begin van de wedstrijd moeite met de aanvallende en agressieve dekking die de Deenses bedacht hadden. De drievoudig Europees kampioen probeerde zo het aanvalsspel van Nederland te ontregelen, maar via gevarieerd spel wist de ploeg van bondscoach Helle Thomsen al snel een gaatje van drie punten te slaan. Denemarken kwam terug tot 8-8, voordat Nederland weer een 11-9 voorsprong pakte. Bij rust was het 13-13.

Met name Estavana Polman (zeven treffers) en Nycke Groot (zes goals) waren op dreef en mede onder hun leiding werd direct na de pauze het beslissende gat geslagen. In een mum van tijd stond het 19-13, terwijl de defensie de boel goed dicht hield. Denemarken kwam nog wel iets terug, maar Oranje maakte het karwei vakkundig af en staat voor het eerst in de finale. Tot nu toe was plek zeven op het EK het beste resultaat.

Wie zondag de tegenstander van Nederland in de eindstrijd wordt is nog niet bekend. Regerend kampioen Noorwegen en Frankrijk nemen het in de andere halve finale later vandaag tegen elkaar op.

Handbalsters soeverein naar EK-finale (Pro Shots / Bildbyran)
Handbalsters soeverein naar EK-finale (Pro Shots / Bildbyran)