Afscheidsrace topskiester Maze in gevaar door onenigheid over sponsoren

De afscheidswedstrijd van skigrootheid Tina Maze staat op losse schroeven. De tweevoudig olympisch kampioene is in principe gestopt, maar zou op 7 januari nog meedoen aan de World Cup in Maribor. Daar zou ze voor haar eigen Sloveense fans dan afscheid kunnen nemen.

Een ruzie met de Sloveense skifederatie lijkt nu echter roet in het eten te gooien. Volgens de bond mag Maze alleen meedoen aan de World Cup-wedstrijd in de gewone, nationale kleding, met sponsoren van de nationale bond. Maze wil echter starten in een speciaal pak, met daarop haar persoonlijke sponsoren, om die zo nog één keer te bedanken.

"Het gebruik van andere sponsoren op het pak gaat tegen de regels in die wij, in samenspraak met onze sponsoren, hebben opgesteld", laat de bond weten. "Het zou de samenwerking met onze sponsoren serieus in gevaar kunnen brengen, wat financiële instabiliteit voor ons hele team tot gevolg kan hebben. Als de deelneemster zich aan de regels houdt zullen we haar inschrijven voor de wedstrijd." 

Maze wil dolgraag in Maribor afscheid nemen van haar vele fans. In 1999 maakte ze daar op 15-jarige leeftijd haar debuut in de World Cup. Sindsdien won ze 26 World Cup-wedstrijden, pakte ze vier wereldtitels en won ze twee keer olympisch goud. In 2013 kende ze een legendarisch seizoen, waarin ze op drie van de vijf onderdelen het eindklassement won - in de andere twee klassementen werd ze tweede - en waar ook de algemene World Cup een prooi voor haar was.