Dijsselbloem geen getuige in ov-zaak Limburg

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hoeft niet te getuigen in de zaak rond het gesjoemel bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag besloten. De raadsman van voormalig NS-topman en verdachte Timo Huges had daarom verzocht omdat Dijsselbloem volgens hem vorig jaar en dit jaar criminaliserende uitlatingen over Huges had gedaan.

Volgens de rechtbank is niet gebleken dat Dijsselbloem een bepalende rol zou hebben gespeeld bij de start of het verloop van het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude. Evenmin is er volgens de rechters sprake van dat de bewindsman druk uitoefende op de top van de NS om het vervoerscontract in Limburg binnen te halen. Daarom zijn er geen goede gronden om de minister als getuige te laten horen.

De zaak draait om fraude bij het verwerven van een vervoerscontract in Limburg in de periode tussen 2017 en 2031. Daarin zou NS hebben samengespannen met dochterbedrijven Abellio en Qbuzz om andere concurrenten buitenspel te zetten.

Dijsselbloem geen getuige in ov-zaak Limburg
Dijsselbloem geen getuige in ov-zaak Limburg (Foto: ANP)