KNVB adviseerde clubs over omzeilen transferregels

Voetbalbond KNVB heeft via een brief clubs geadviseerd hoe de transferregels van wereldvoetbalbond FIFA omzeild kunnen worden. Volgens die regels mogen spelersmakelaars geen percentage bedingen voor toekomstige transfers, maar volgens het NRC doen ze dit via een omweg wel. Ook het toezicht op de contracten faalde.

Sinds 2009 heeft de FIFA clubs verboden om spelersmakelaars een percentage van een transfer te beloven. Hiermee wil de wereldvoetbalbond voorkomen dat er een prikkel voor makelaars ontstaat om spelers vaak van club te laten wisselen omdat hij er belang bij heeft. Dit zorgt voor instabiliteit in de markt en doet het contract tussen speler en club geweld aan.

Uit de documenten van Football Leaks blijkt dat voormalig KNVB-directeur Henk Kesler op 30 juni 2009 middels een brief benadrukte dat het verbod bestond, maar ook vier legale opties gaf om het verbod te omzeilen. Opvallend genoeg was deze brief mede ondertekend door de belangenorganisaties van profclubs en die van voetbalmakelaars.

Het NRC weet te melden dat in Nederland in ieder geval Ajax, PSV en FC Twente gebruik hebben gemaakt van de sluiproute. Zo krijgt makelaar Søren Lerby 6,25 procent van de transfersom als Ajacied Davy Klaassen verkocht wordt. Bij diezelfde club krijgt Zoran Lemic zelfs vijftien procent als Robert Muric van de hand wordt gedaan.

De KNVB had van deze doorverkooppercentages kunnen weten, omdat de bond in bezit is van een kopie van elk contract. Toetsing geschiedt slechts op enkele voorwaarden zoals de minimumleeftijd van 16 jaar. Volgens de bond is het lastig om alles na te pluizen vanwege 'de grote hoeveelheid contracten en de complexiteit' van de contracten.