KNVB verwacht dat Super League voor rijke clubs er komt

KNVB-directeur Gijs de Jong denkt dat er op termijn een Super League komt, voor de allerrijkste clubs op de wereld. Daarbij is geen plek voor Nederlandse teams. Het huidige format van de Champions League stond onder druk en op verzoek van de Europese grootmachten wordt dit aangepast. Dit betekent echter niet dat zij inmiddels tevreden zijn.

"Ik denk dat zo'n Super League er wel gaat komen", vertelde De Jong tegen Voetbal International. "Maar dan alleen met de clubs die begrotingen hebben van driehonderd miljoen-plus. Als ze verstandig zijn, gaan ze zo'n nieuwe league nooit helemaal loskoppelen van de nationale competities. Voor ons is het niet realistisch om bij zo'n Super League aan te haken."

Er zijn achter de schermen meerdere tegenbewegingen ontstaan. Zo zouden Nederlandse topclubs met een commerciële partij praten over een Atlantic League en zijn er ook gesprekken met de UEFA over nieuwe grensoverschrijdende competities.

"Momenteel wordt met een aantal bonden en de UEFA gesproken over nieuwe internationale toernooien, bijvoorbeeld voor uitgeschakelde clubs die zo na de winterstop nog een aantal wedstrijden op topniveau kunnen spelen. We vinden de nieuwe ideeën interessant."

"Heel eerlijk gezegd: die Champions League interesseert mij als voetballiefhebber niet meer zoveel. Real, City. Wie wint, zal mij een zorg zijn. Wij winnen die cup toch niet. Het is van belang voor alle clubs en voetballers dat er iets te dromen blijft. Een competitie net onder de Super League kan een droom zijn. Cruciaal is wel dat er sportieve prijzen aan verbonden zijn. Maar de basis blijft de nationale competitie."