Handbalsters naar halve finale na zege op Spanje

De Nederlandse handbalsters hebben zich voor het eerst weten te plaatsen voor de halve finale van het Europees kampioenschap. In Zweden wist de ploeg van Helle Thomson het duel tegen het al uitgeschakelde Spanje met 29-24 te winnen, waardoor groepswinst in Groep 1 zeker is gesteld. Als bonus werd ook de plaatsing voor het WK verzekerd.

Ondanks dat Spanje geen kans meer had om door te gaan gaf de ploeg alles tegen Oranje. Mede dankzij uitblinksters Nycke Groot en keepster Tess Wester leidde de Nederlandse formatie na twintig minuten spelen met 12-7. Zo stopte Wester maar liefst drie strafballen.

In de tweede helft had Spanje de zaken defensief goed op orde en ook de aanval begon te lopen. Oranje was zoekende en de Spaanse dames kwamen zelfs met 19-18 voor te staan. Daarna richtten Groot en Estavana Polman zich op en werd er alsnog een 29-24 zege geboekt. Polman werd topscoorster met tien treffers.

In de halve finale zal Nederland het op moeten nemen tegen Denemarken. Noorwegen, de winnaar van de andere groep, speelt tegen Duitsland of Frankrijk. De Noorse dames zijn de titelverdedigsters.