Van Breukelen: "Heb A gezegd, dus ook B"

Hans van Breukelen ligt sinds zijn aanstelling als technisch directeur bij de KNVB continu onder vuur. Het aanstellen van Danny Blinds assistenten, de zoektocht naar een prestatie- en innovatiemanager; alles wordt met argusogen bekeken. De recentste aantijgingen aan het adres van Van Breukelen zijn belangenverstengeling en een beschuldiging dat hij gehersenspoeld is.

Van Breukelen zou het bedrijf Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen (BTSW) van psycholoog Rini Stoutjesdijk, een oude bekende van hem, opdrachten gunnen. Bovendien zou de technisch directeur door Stoutjesdijk gehersenspoeld zijn. Maandag verklaart Van Breukelen, zo schrijft de Volkskrant, dat BTSW inderdaad is ingehuurd. Van Breukelen "Ik heb ze gevraagd. Een aantal opdrachten dateert van voor mijn komst, sommige van daarna. Ik heb gewoon mijn netwerk gebruikt. Dat is toch niet verboden?"

Het hersenspoelen zou 'm zitten in het feit dat allerlei zetten van Van Breukelen als technisch directeur zouden zijn te herleiden naar gedachtegoed van BTSW en het taalgebruik van Van Breukelen (wollig taalgebruik en termen als 'winning mindset'). BTSW is benaderd voor de mentale begeleiding van de nationale ploeg van de voetbaldames, die in 2017 het EK in Nederland speelt. Tevens houdt het bedrijf zich bezig met de mentale begeleiding van jeugdvoetballers. Van Breukelen veegt de verwijten omtrent deze zaken van tafel. "Al dit soort suggesties, zo stupide kan ik ze niet bedenken. Welke belangenverstrengeling? Wanneer ben ik dan gehersenspoeld? Het is zo suggestief allemaal."

Stoutjesdijk is een oude bekende van Van Breukelen en co-auteur van enkele boeken. Van Breukelen volgde bovendien een cursus neurolinguïstisch programmeren bij het bureau van Stoutjesdijk. De psycholoog reageert tegenover de Volkskrant op het nauwe contact tussen Van Breukelen en BTSW: "De laatste bemoeienis van Van Breukelen bij BTSW is de totstandkoming van het boek Topposities geweest. Dit is niet uit winstoogmerk opgezet, maar uit intellectuele interesse, om een bijdrage te leveren aan de verbetering van het voetbal en de zoektocht naar een winnende mindset."

De directie van de KNVB neemt afstand van de 'zeer negatieve en tendentieuze campagne' jegens technisch directeur Hans van Breukelen. De directeuren Decossaux (commercieel directeur betaald voetbal) en Van der Zee (amateurvoetbal), schrijven in een brief aan het personeel in Zeist dat 'de directie volledig achter Hans staat en geen enkele twijfel heeft aangaande betrokkenheid of belangenverstrengeling richting dit bedrijf'. Van Breukelen liet al weten geen persoonlijk financieel gewin te hebben bij de banden met het bedrijf BTSW van zijn kennis Stoutjesdijk. Volgens de directie wordt 'Hans zwaar onrecht aangedaan'.

De kritiek laat Van Breukelen zelf ook niet ongeroerd. "Soms denk ik: was ik maar lekker blijven golfen en andere leuke dingen blijven doen. Maar ik heb A gezegd tegen deze baan. Nu zeg ik ook B."