Konijn uit acht supers

Acht Nederlandse supermarkten stoppen nu of binnenkort met het verkopen van konijnenvlees. Dat heeft de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vastgesteld, die het kerstassortiment van achttien supermarktketens heeft uitgeplozen. Konijn komt vooral op kerstmenu's voor.

Het konijnenleed is ook deze acht supers te gortig. Wakker Dier bracht vorig jaar een rapport uit over de ellende van de konijnen in de vee-industrie. Niet alleen zijn er nu acht gestopt met konijnenvlees, zes andere supers hebben in ieder geval gekozen voor konijnen die het iets minder beroerd hebben gehad, door een leven in ruimere kooien. Het gaat hier om konijnen uit Nederland, die niet alleen wat meer ruimte hebben gehad, maar ook wat meer aandacht.

Eén supermarkt blijft gewoon Chinese kooikonijnen verkopen: de Jan Linders. Chinese kooikonijnen worden volgens Wakker Dier onder hele slechte omstandigheden gefokt.

In 2015 was Boni de enige die geen konijn verkocht. Nu sluiten Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Spar en Vomar zich hierbij aan. Aldi en Plus zijn dat volgend jaar van plan, zegt Wakker Dier.

Konijn uit acht supers
Konijn uit acht supers (Foto: ANP)