Brawn: "F1 in toekomst minder relevant voor straatauto's"

Voormalig teambaas Ross Brawn vindt dat de Formule 1 er over na moet denken om de in toekomst minder relevant te worden voor straatauto's. De sport gebruikt in ieder geval tot 2020 de 1,6 liter V6-turbomotoren, maar moet nu al na gaan denken wat hierna volgt.

De huidige hybride motor werd begin 2014 geïntroduceerd en moest bedrijven als Mercedes en Renault binnen de sport houden door relevant te zijn voor de straatauto's. Over een volgende generatie krachtbronnen moet voor eind volgend jaar al nagedacht zijn. Volgens Brawn blijft de sport alleen relevant voor straatauto's als deze overschakelt op elektrisch, maar de F1 kan ook voor een geheel andere richting kiezen, zo laat hij aan het magazine AUTO van de FIA weten.

Brawn: "De Formule 1 moet goed nadenken over wat het wil met de motoren. In de afgelopen jaren hebben we de richting gevolgd waar de straatauto's naar toe gaan. De revolutie gaat door en straatauto's zullen over vijf tot tien jaar heel anders zijn. Kunnen we het technologisch wonder van de Formule 1 behouden, maar tegelijkertijd ook ons meer afscheiden van de straatauto's? Als we dat niet zouden doen, dan zouden we over een paar jaar elektrische bolides of auto's met brandstofcellen krijgen in de Formule 1."

"Hiervoor hebben we al de Formule E, maar voor mij is de Formule 1 niet alleen een demonstratie van de technologie, maar een heel circus en hoe kunnen we dat behouden?"

Daarom moet volgens Brawn door alle partijen goed nagedacht worden over welke kant de sport op wil. De huidige motor is volgens hem relevant en complex, maar te duur. Daarom moet er nu al nagedacht worden over de nieuwe krachtbron voor 2020 en verder om iedere fabrikant de kans te geven om met een competitief pakket te komen. Hiervoor moeten de regels eind volgend jaar vast liggen.