Cleveland verstevigt koppositie in Eastern Conference

In de NBA stonden afgelopen nacht zes wedstrijden op het programma. Het grootste affiche was het treffen tussen de Cleveland Cavaliers en de Memphis Grizzlies. Cleveland, de huidige kampioen, trof een tegenstander in bloedvorm; de Grizzlies wonnen de voorgaande zes wedstrijden. Zonder Marc Gasol, die een dag rust kreeg, kwam Memphis er niet aan te pas. De Cavaliers wonnen met 103-86.

Het was een eenzijdige wedstrijd in de Quicken Loans Arena. Cleveland leidde na één kwart met twaalf punten. Deze voorsprong werd gestaag uitgebouwd en kwam geen moment in gevaar. Bij Cleveland ontbrak Kyrie Irving. Zijn honneurs werden meer dan waargenomen door LeBron James, Kevin Love en JR Smith. Het trio was goed voor 75 punten. Donderdag gaan de beide ploegen in Memphis op herkansing. Cavaliers coach Tyronn Lue heeft al aangegeven dat LeBron James, Kyrie Irving en Kevin Love allemaal een dag rust krijgen en niet zullen spelen.

Hoogtepunten van de Grizzlies tegen de Cavaliers (Bron: YouTube)

In Chicago was een emotioneel weerzien. Oud-coach Tim Thibodeau kwam met zijn nieuwe ploeg de Minnesota Timberwolves op bezoek. Thibodeau was als Bulls-coach deels verguisd en geliefd. Zijn ploegen haalden steevast de play-offs, met teams gebouwd op een superstrakke geoliede teamverdediging. Maar in de play-offs kwamen de Bulls steeds te kort en er werd beweerd dat zijn intensieve trainingen verantwoordelijk waren voor de vele blessures van Bulls spelers.

Bij binnenkomst in de United Center volgde alleen een staande ovatie voor coach Thibodeau en veel begroetingen met Bulls spelers. Chicago nam een ruime voorsprong in de wedstrijd en bouwde een marge op van 21 punten. De Timberwolves staan er dit seizoen om bekend dat ze ruime voorsprongen uit handen geven, maar vandaag waren de rollen omgedraaid. Alle starters van de Timberwolves scoorden in dubbele cijfers, Zach LaVine en Andrew Wiggins leidden hun ploeg met 24 en 23 punten. Jimmy Butler maakte 29 punten voor de Bulls. Dwyane Wade schoot 4 op 13 en bleef steken op 12 punten.

De Golden State Warriors boekten een zwaarbevochten zege in New Orleans. De Pelicans gingen met een 65-58 voorsprong rusten, maar zagen deze na rust verdwijnen. In de slotseconden had Anthony Davis bij een 111-109 achterstand de bal voor de gelijkmaker, maar hij moest toezien hoe Draymond Green hem de bal ontfutselde. Het was de beslissende actie van de wedstrijd.

Tussen het geweld van Kevin Durant, Stephen Curry en Klay Thompson valt de rol van Draymond Green wat minder op, maar hij is de beste verdediger van de ploeg en een alleskunner in de aanval. Tegen de Pelicans noteerde hij 12 punten, 12 rebounds, 10 assists, 4 steals en 2 blocks. Curry en Durant kwamen tot 30 en 27 punten. Bij de Pelicans is Anthony Davis de grote ster. Hij kwam tot 28 punten uit slechts 14 schoten en blockte vijf schotpogingen van een tegenstander. Zoals zo vaak dit seizoen was het niet genoeg voor zijn team.