Van Barneveld vol vertrouwen voor WK darts

Darter Raymond van Barneveld begint deze week vol vertrouwen aan het wereldkampioenschap van de PDC, de bond waar de beste darters ter wereld spelen. In het Londense Ally Pally gaat het WK donderdag van start.

Van Barneveld is een darter die leeft voor het WK. "Dan gaat het toch allemaal wat meer kriebelen, giert er meer adrenaline door m'n lijf", zegt hij tegenover de NOS. Zelf denkt hij zeker kans te maken om voor de zesde keer wereldkampioen te worden, nadat hij in 2007 zijn laatste - en bij de PDC eerste - wereldtitel pakte. "Natuurlijk, ik weet dat ik niet de topfavoriet ben, dat is Michael van Gerwen. Die wint in principe alles, en dan heb je jongens als Gary Anderson en Phil Taylor nog. Maar ik heb laten zien dat ik nog steeds mooie dingen kan doen, dus waarom geen wereldkampioen worden?" 

Barney's geschiedenis op WK's geeft hem vooral vertrouwen. "Vergeet niet dat ik het op WK's altijd goed doe, ik haal bijna altijd wel de kwartfinales en halve finales en heb er natuurlijk vijf gewonnen. Wat mij nu opvalt is dat de echte titelkandidaten mijn naam toch regelmatig noemen. Iedereen houdt echt wel rekening met mij."

Toch is hij ook wel een beetje realistisch, want het speelschema maakt het er voor hem niet makkelijker op: "Als iedereen 'gewoon' de wedstrijden wint die hij in principe zou moeten kunnen winnen sta ik in de derde ronde tegen Adrian Lewis, in de kwartfinale tegen Taylor, in de halve finale tegen Van Gerwen en in de finale tegen Anderson of Peter Wright, dus ja, zeg jij me maar hoe groot mijn kansen zijn..", lacht de Hagenees. 

Het laatste WK zal het nog niet worden voor de 49-jarige Van Barneveld. "Maar als ik 55 ben zal het zo'n beetje wel mooi geweest zijn denk ik. Ik ben ook al 32 jaar aan het reizen en dat gaat je allemaal wat moeilijker af, in tegenstelling tot bij die jonge honden om je heen, waaronder Michael", aldus Nederlands' eerste wereldkampioen darts.