WK bobsleeën en skeleton niet in Rusland door dopingschandaal

Het WK bobsleeën en skeleton wordt alsnog niet in Rusland gehouden. Het evenement staat in februari op de kalender op de olympische baan van Sochi, maar door de recente publicatie van het 'McLaren-rapport' over staatsdoping in Rusland gaat dat niet door.

Vele atleten uit de bobsleesport en het skeleton - de sport waarbij men op een sleetje head first naar beneden raast - kondigden in de afgelopen weken al aan dat ze het WK zouden boycotten of daar op z'n minst over nadachten. Maandag liet de Letse skeletonbond, met de legendarische Martins Dukurs, weten dat ze niet naar Sochi af zouden reizen. Ook uit vele andere toplanden kwamen steeds meer geluiden dat een boycot eraan zat te komen.

De wereldbobslee- en skeletonbond IBSF heeft nu bekendgemaakt dat het WK inderdaad niet in Sochi gehouden gaat worden. Met vindt het niet passend om op dit moment een dergelijk toernooi in Rusland te organiseren. Als eerste reden wordt opgegeven dat men iedereen de kans wil geven om in een wedstrijd te starten waar de focus vooral op de sport ligt en niet op de beschuldigingen van allerlei zaken die het licht niet kunnen verdragen, of dat nou terecht is of niet. Daarnaast vindt men het 'huidige klimaat' rondom Rusland niet geschikt voor een WK.

Naar alle waarschijnlijkheid zal nog deze week een vervangende locatie aangewezen worden.