Wielrenner Broeckx geen comapatiënt meer

Wielrenner Stig Broeckx is geen comapatiënt meer. De Belg van Lotto-Soudal werd in het voorjaar in de Ronde van België omver gereden door een motorrijder, ging hard tegen de vlakte en raakte in coma.

Volgens ploegarts Servaas Bingé gaat het inmiddels een stuk beter met de 26-jarige Broeckx, ook al is hij nog ver weg van zijn oude gezondheid. "Stig is geen comapatiënt meer, maar een gezonde jongen is hij natuurlijk nog niet", vertelt de arts tegenover Belgische media. "Stig werkt heel hard aan zijn herstel. Hij is nog niet gezond, maar een paar maanden geleden hadden we nooit gedacht dat hij nu al zou staan waar hij staat."

Het gaat stapje voor stapje beter voor de Belg, zo legt Bingé uit. "Hij herkent andere renners, spreekt wat simpele woorden. Volzinnen zijn het nog niet, want het herstel heeft wel tijd nodig en niemand weet hoe ver hij weer kan komen, maar dit is natuurlijk al heel goed nieuws." Bingé vertelt dat Broeckx elke dag druk werkt aan zijn herstel. Zo 'fietst' hij vanuit zijn rolstoel en kan hij door middel van dagelijke logopedie inmiddels weer zelfstandig slikken en wat eten. 

In hoeverre de renner weer kan herstellen is nog altijd onduidelijk, maar het gaat in elk geval de goede kant op. "Hij kan veel meer dan we ooit konden vermoeden en hij maakt elke dag progressie", klonk het tevreden.