Nike gaat voor historie: marathon onder 2 uur in 2017

Mogelijk kunnen we volgend jaar voor het eerst iemand in minder dan twee uur een marathon te voet af zien leggen. Sportkledingfabrikant Nike heeft het project Breaking2 bekend gemaakt, wat begin volgend jaar moet resulteren in het doorbreken van de 'magische' grens.

Wetenschappers, ontwerpers en ontwikkelaars zijn al minstens twee jaar achter de schermen bezig om de poging voor te bereiden. Na een uitgebreide selectie zijn drie topatleten uitgekozen om ervoor te gaan: olympisch kampioen Eliud Kipchoge (Kenia), tweevoudig Boston Marathon-winnaar Lelisa Desisa (Ethiopië) en halvemarathonspecialist Zersenay Tadese (Eritrea). 

Het huidige wereldrecord op de marathon staat met 2:02,57 uur op naam van Dennis Kimetto. De Keniaan liep die tijd in 2014 in Berlijn en brak het één jaar oude wereldrecord van landgenoot Wilson Kipsang. Beide atleten staan onder contract bij Nike's concurrent Adidas en waren dus niet beschikbaar voor de nieuwe poging. 

Al lang wordt gespeculeerd over de mogelijkheden om de ruim 42 kilometer in minder dan twee uur af te leggen. Experts beweerden dat het op z'n vroegst in 2075 zou gebeuren. Een Amerikaanse wetenschapper stelde in 1991 dat hij op basis van berekeningen tot de snelst mogelijke tijd voor een perfecte atleet in een perfecte race onder perfecte omstandigheden kwam: 1:57,58 uur. 

Waar Nike de poging wil organiseren is nog niet bekend. Men is nog op zoek naar een perfecte locatie, want aan het toeval wordt niks overgelaten. Naast wetenschappelijke voorbereiding wordt naar alle waarschijnlijkheid ook een 'zo perfect mogelijk' parcours gezocht: lichtjes bergafwaarts, geen scherpe bochten en beschutting tegen de wind. Ook zal men vermoedelijk werken met hazen - gangmakers - die gedurende de wedstrijd op bepaalde punten instappen. Doorgaans lopen hazen vanaf het begin mee en vallen ze rond een vooraf afgesproken punt af.

Of het eventuele wereldrecord erkend zal worden door wereldatletiekbond IAAF is ook nog onduidelijk. Er zitten regels aan het record op de marathon, zoals een maximaal hoogteverschil op het parcours. Of het trucje met de hazen die gedurende de wedstrijd instappen door de IAAF goedgekeurd wordt lijkt ook niet waarschijnlijk.