Wereldtijd in plaats van koeien melken voor schaatser De Vries

Schaatser Bob de Vries stond zondag op met als voornaamste bezigheid voor de dag het melken van zijn koeien. De dag liep echter even anders, want 's ochtends hoorde hij dat hij in Heerenveen in de B-groep van de 10 kilometer mocht starten tijdens de World Cup aldaar.

Mats Stoltenborg had zich afgemeld en dus was er een plekje vrijgekomen. De Vries vertrok aan het begin van de avond voor zijn 10 kilometer en dat ging eigenlijk best wel goed: na 12:47,53 minuten kwam hij al over de finish, vijf seconden sneller dan Jorrit Bergsma's tijd bij het winnen van de wedstrijd in de A-groep. Bovendien was het maar liefst de negende tijd ooit gereden.

Eerlijk is eerlijk, in de B-divisie wordt de 10 kilometer met een zogenaamde kwartetstart gereden. Op beide rechte stukken start dan een duo, wat uiteindelijk enig voordeel op kan leveren.De Vries kon zo bijvoorbeeld profiteren van de Noor Thomas Søfteland en de Zweed Nils van der Poel, hoewel lang achter iemand blijven hangen verboden is.

"Ik ben natuurlijk een marathonschaatser en het motiveert mij enorm als ik iemand voor me zie rijden", verklaarde De Vries na afloop. "Hoeveel het uiteindelijk scheelt is wel lastig te zeggen natuurlijk." De Vries is zo mogelijk 'kampioen B-groep rijden': vorig jaar startte hij tijdens de World Cup in Salt Lake City eveneens in de B-groep en dat leverde hem plotseling de derde tijd ooit gereden op - alleen wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen en Sven Kramer waren ooit sneller. 

"Tja..bij mij wil het soms in één keer en dan krijg ik zo'n rit als vandaag. Ik vind het zelf ook wel vervelend dat ik er niet goed de vinger op krijg waar het nou precies aan ligt dat het een andere keer dan weer niet lukt", legt hij uit. Overigens kwam het met de koeien gelukkig wel goed: "De jongen die altijd de vervanging doet heb ik gebeld om te zeggen dat hij vanavond ook maar even moet komen", grijnste De Vries.