Gentiloni mag regering Italië vormen

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, heeft de opdracht aanvaard een nieuwe regering te vormen en wordt daardoor vrijwel zeker de nieuwe premier van Italië. President Mattarella heeft dat de 62-jarige politicus van de Partito Democratico zondag gevraagd.

Gentiloni moet zo snel mogelijk een nieuwe regering vormen om donderdag, bij de Europese Raad, al een volwaardige vertegenwoordiging te hebben. Gentiloni, een vertrouweling van ex-premier Matteo Renzi, kan mogelijk dinsdag al zijn nieuwe ministersploeg voorstellen, waarna de regering na een vertrouwensstem in het parlement woensdag al beëdigd kan worden. Renzi stapte vorige week op nadat een volksreferendum tegen zijn grondwetshervorming stemde, waaraan hij zijn lot had verbonden.

De nieuwe regering, de 64e van de Republiek, zal waarschijnlijk bestaan uit dezelfde politieke partijen als de regering Renzi, omdat de Vijf Sterrenbeweging, de Lega Nord en Berlusconi's Forza Italia niet met de PD, de grootste partij, in een regering willen stappen. De nieuwe regering van Gentiloni zal daarom enkel wat andere ministers kennen.

Gentiloni zal de regering leiden naar nieuwe verkiezingen, die vermoedelijk nog voor de zomer zullen plaatsvinden, maar waarvoor het parlement eerst een nieuwe kieswet wil aannemen.

Als minister van Buitenlandse Zaken hield Gentiloni zich vooral bezig met de crisis in Libië. In de regering Prodi was Gentiloni van 2005 tot 2008 minister van Communicatie.

Gentiloni mag regering Italië vormen
Gentiloni mag regering Italië vormen (Foto: ANP)